Vynikajúca zelenina, ktorá sa dá jesť aj surová, sa pestuje v zelenej a bielej verzii. Pre našu polievku je jedno, ktorý typ špargle vyberieme, pripravíme z nej lahodnú krémovú "špárgovú" polievku podľa receptu Terézie Vansovej.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Špárgová polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
36 / Recept - špárgová polievka
Očistenú chresť (špárgu) podelíme: jemnejšie konce pokrájame na kúsky, tvrdšie sa dajú s kosťami a so zeleninou variť. Potom sa polievka zcedí, dá sa do nej trošku muškátového orechu a čerstvého petržľanu. V tejto polievke uvaria sa kúsky špárgy na mäkko. Do misky sa dá žĺtok alebo dva, málo smotany, a kto chce, i kúsok čerstvého masla.
Suroviny - špárgová polievka
- Špárga
- Kosti
- Zelenina
- Muškátový orech
- Petržlen
- Žĺtok
- Smotana
- Maslo
- Cestoviny
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom