.

Špárgová polievka

Vynikajúca zelenina, ktorá sa dá jesť aj surová, sa pestuje v zelenej a bielej verzii. Pre našu polievku je jedno, ktorý typ špargle vyberieme, pripravíme z nej lahodnú krémovú "špárgovú" polievku podľa receptu Terézie Vansovej.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Špárgová polievka

Špárgová polievka  Špárgová polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

36 / Recept - špárgová polievka

Očistenú chresť (špárgu) podelíme: jemnejšie konce pokrájame na kúsky, tvrdšie sa dajú s kosťami a so zeleninou variť. Potom sa polievka zcedí, dá sa do nej trošku muškátového orechu a čerstvého petržľanu. V tejto polievke uvaria sa kúsky špárgy na mäkko. Do misky sa dá žĺtok alebo dva, málo smotany, a kto chce, i kúsok čerstvého masla.

Suroviny - špárgová polievka

  • Špárga
  • Kosti
  • Zelenina
  • Muškátový orech
  • Petržlen
  • Žĺtok
  • Smotana
  • Maslo
  • Cestoviny

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom