.

Pôstna polievka z rýb

Každá dobrá slovenská kuchárska kniha musí obsahovať aj recepty z rýb. Rybárstvo je tradíciou našich otcov a dedov. Na horných tokoch niektorých slovenských riek sa dá ešte uloviť pstruh, lipeň, hlavátka, ktorých mäso je pochúťkou. Pôstna polievka z rýb hrachovo žltej farby, typickej rybacej vône a chuti s mäkko uvarenou zeleninou a kúskami bieleho rybacieho mäsa s vkladom krutónov zo žemle je výborným jedlom na spestrenie jedálnička.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Pôstna polievka z rýb

Pôstna polievka z rýb  Pôstna polievka z rýb
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

41 / Recept - pôstna polievka z rýb

Na masle udusí sa rozličná, na kúsky pokrájaná zelenina, ale miešať sa nesmie, aby sa nerozišla, lebo by bola polievka mutná. Najviac ak sa nádoba potrasie alebo na sporáku obracia, že by sa od jedneho boku nepripálila. V osobitnom hrnci varí sa hrach, tiež len tichým varom, aby polievka bola jasná a žltá. Keď je zelenina asi usmažená, zaleje sa hrachovou polievkou, do ktorej ešte nakrája sa zeleného petržľanu. Ryba, aká je pri ruke, sa očistí, umyje, pokrája na úhľadné kúsky (kosti priložia sa ku zelenine), kým je nie mäkké. Rozvariť sa nesmie. Polievka precedí sa cez sito, rybie mäso sa dá dnu, ešte sa nechá chvíľku povrieť a potom hotové vyleje sa do polievkovej misy. K tomu podá sa vyprážaná žemlička.

Suroviny - pôstna polievka z rýb

  • Ryba
  • Maslo
  • Zelenina
  • Mrkva
  • Petržlen
  • Karfiol
  • Kaleráb
  • Zeler
  • Pór
  • Hrach žltý
  • Zelený petržľan
  • Krutony

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom