Biela až smotanovo žltkastá zemiaková kyslá polievka má mliečno zemiakovú vôňu, jemnú chuť po zemiakoch a hubách, mierne kyslá, hustejšej konzistencie, s vložkou na plátky nakrájaných zemiakov.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zemiaková kyslá polievka
Recept - Zemiaková kyslá polievka
Zaradenie: polievky / biele
Podobný recept: Zemiaková polievka, Zemiaková polievka s paprikou
Postup prípravy: Olúpané, opláchnuté a na väčšie plátky nakrájané zemiaky zalejeme vývarom, pridáme opláchnuté huby, bobkový list a čiastočne uvaríme. Z tuku a preosiatej múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju vývarom zo zemiakov a varíme najmenej 1/2 hodiny. Rozriedenú a povarenú zápražku vlejeme do predvarených zemiakov, dobre premiešame, privedieme do varu, pridáme mlieko a pomaly varíme, až sú zemiaky takmer mäkké (rozvarenie je nežiadúce). Uvarenú polievku dochutíme octom, pridáme polievkové korenie, osolíme. Opláchnutú a jemne nasekanú petržlenovú vňať pridávame až pred servírovaním na tanier.
Vylepšenia: zemiaky uvaríme v šupke a nakrájame na plátky, ktoré použijeme ako vložku do polievky.
Suroviny na zemiakovú kyslú polievku
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Zemiaky - 1100 g
- Vývar - 2,4 litra
- Huby sušené - 10 g
- Bobkový list - 0,2 g
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 100 g
- Mlieko - 500 g
- Ocot - 50 g
- Soľ - 10 g
- Polievkové korenie - 20 g
- Petržlenová vňať - 10 g Množstvo hotového jedla: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom