.

Rybací paprikáš

Rybací paprikáš je maďarské najobľúbenejšie jedlo z rýb a pripravuje sa v dvoch základných verziách, v ktorých nechýbajú cibuľa a feferónky, ktoré sú nevyhnutné pre skvelú rybaciu polievku.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Rybací paprikáš

Rybací paprikáš  Rybací paprikáš
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

40 / Recept - rybací paprikáš

Keď jesto pri ruke, môže sa vziať viac druhov rýb, ale i z jedného druhu pripraví sa tento paprikáš, ktorý sa môže i miesto polievky dať. Ryby sa náležite očistia, umyjú a pokrájajú na úhľadné kúsky. Na rajnicu alebo do kotlíka dá sa bravčovej masti (alebo masla), do masti hodne nakrájanej cibule, ružovej papriky, a keď sa to niečo posmažilo, zaleje sa vodou. Akonáhle to zovrie, dajú sa kúsky rýb dnu, posolia sa a nechajú zakryté vrieť asi hodinu. Miešať ich netreba, ale dakedy nádobu potriasť, aby kúsky mäsa na dno nepriškrely. Po ochutnaní pridá sa prípadne soli alebo papriky a horúci paprikáš nesie sa na stôl. Najlepšie v tej istej nádobe, v ktorej sa varil; v tom páde obkrúti sa nádoba servítkom a na tácni sa medzi stolujúcich odnesie.

Suroviny - rybací paprikáš

  • Ryby
  • Bravčová masť / Maslo
  • Cibuľa
  • Paprika
  • Soľ

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom