Svetlá smotanovo krémová teľacia kyslá polievka charakteristickej vône a kyslastej chuti mäsového vývaru s vkladom uvarených zemiakov.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Teľacia kyslá polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
24 / Recept - teľacia kyslá polievka
Teľacie kosti postavia sa s vodou na oheň; ako sovrú, pena sa soberie, pridá sa podľa dobrozdania soli, zeleniny a jeden bobkový list; na kúsky pokrájanú teľacinu (alebo rebierka) osobitne do vrelej vody postavíme, posolíme a po sobraní peny necháme prikryté povoľne vrieť. Keď je toto už dosť mäkké, vytisneme doňho šťavu z citrona (keď toho niet, tak dobrého, vínneho octu) a necháme sovrieť. Pred samým obedom vezmeme kúsok masla (dľa osôb a potreby), spravíme bledú zápražku, zalejeme ju s varechou vrelej polievky, čo vyžaduje obratnosť, aby sa hrčky nenarobily. To dobre rozmiešame a zase zalejeme, do vtedy, kým nám je nie dosť riedka. Takto zaliata polievka má pekný lesk a je „tučná“.
Pridáme niekoľko lyžíc kyslej smotany, z mäsa zlejeme už kyslú polievku, ak by bola málo kyslá a slaná, pridáme šťavy (citronovej), alebo octu a soli, to sa na mäso precedí. Do misky polievkovej dáme žĺtky (podľa potreby) a kyslej smotany, obratne to miešame, prilejeme vrelú polievku a miešame do vtedy, kým nezhustla, pozorujúc, aby sa žĺtky nesrazily. Kto ľúbi, môže k tomu nastoliť užiarenú a na kocky pokrájanú žemľu alebo chlieb. Taktiež v slanej vode uvarené zemiaky, pridané osobitne na tanieri, alebo i kaša (püré) zo zemiakov, do ktorých sa môže dať žĺtok, maslo, smotana a podľa ľúbosti i pažítka.
Suroviny - teľacia kyslá polievka
- Teľacie kosti
- Teľacie mäso
- Soľ
- Zelenina
- Bobkový list
- Citrón / vínny ocot
- Maslo
- Múka
- Vývar
- Kyslá smotana
- Žĺtky
- Opečená žemľa
- Zemiaky
- Pažítka
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom