» Slovenská kuchyňa » Polievky » Ragout z domáceho zajačika
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
27 / Recept - ragout (ragu = miešanina) z domáceho zajačka
Z mladého zajačka vezme sa biele mäso a dusí sa na rajnici na masle; medzitým osobite uvaria sa pľúce a srdce. Potom sa udusené mäso spolu so srdcom, pľúckami a surovou čiernou pečenkou rozkrája na štvorhranné kúsky ako slaninka, vloží sa zase na to isté maslo, kde sa mäso dusilo, k tomu i zelený petržľan a soli. Potom sa bledou zápražkou pripraží, troška polievkou rozriedi a nastolí sa s prídavkom zeleniny, hribov alebo zemiakov.
Suroviny - ragout z domáceho zajačika
- Biele mäso zajačika
- Maslo
- Pľúca
- Srdce
- Pečienka
- Slanina
- Petržlen
- Soľ
- Vývar
- Hríby
- Zemiaky
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom