Jar je tu a sezóna špargle začína. Ak ste priaznivcom tejto zeleniny, nepochybne ju už smažíte, kým nebudú špičky chrumkavé pre najlepšiu chuť. Ako ďalší spôsob prípravy špargle môžeme ochutnať túto krémovú polievku, ktorej naše staré mamy hovorili chresťová polievka. Pripravuje sa podobne ako karfiol, jej blahodárny účinok na zdravie jej robí reklamu a spôsobuje raketový nárast fanúšikov.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Chresťová polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
35 / Recept - chresťová polievka
Pripravuje sa na ten istý spôsob, lenže chresť (špárga) očistí sa z kožtičiek, pokrája na rovné, úhľadné kúsky - a pokračuje sa tak ako s karfiolom, znamená v slanej vode uvariť (do vody pridať aj kús čerstvého masla), pozorne nechať variť, aby sa chresť nerozvaril. Z čerstvého masla urobí sa bledá zápražka, zaleje sa polievkou, alebo keď tej niet, vodou, v tom prípade ale treba zápražku urobiť väčšiu - a vo vode nechať variť, aspoň zeleninu, - dobre rozmiešať, aby nebola hrčkavá, pridať sladkej smotany, precediť, priložiť i chresť (odcedený z vody, v ktorej vrel), do misy žĺtok a máličko sladkej smotany.
Suroviny - chresťová polievka
- Chresť
- Soľ
- Maslo
- Múka
- Vývar
- Zelenina
- Smotana
- Žĺtok
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom