.

Bravčová kyslá polievka

Vývar z bravčového mäsa sa väčšinou neupotrebuje, v minulosti sa využívalo v kuchyni všetko a z bravčového vareného sa pripravovala bravčová kyslá polievka, ktorú sme vyskúšali podľa receptu pani Terezy Vansovej a prekvapilo nás, aká jednoduchá a chutná polievka vznikla.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Bravčová kyslá polievka

kyslá polievka  Bravčová kyslá polievka i žatevná s chlebom
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

45 / Recept - bravčová kyslá polievka (i žatevná)

Do 4 litrového hrnca postavia sa asi 3 litre vody, 1 kilo bravčoviny, ak možno zo stehna. Najlepšie je, keď sa hneď pokrája na také kusy, aké majú prísť na stôl. Hneď sa pridá i soli a 3 strúčky cesnaku obieleného. (Keď sa táto polievka pripravuje v lete, môže sa vziať aj údené mäso.) Doba varenia je 2-3 hodiny. Keď je mäso uvarené, zcedí sa polievka cez sito, dá sa nazpät do hrnca, k nej pridá sa i mäso a zatrepe sa nasledujúcou zátrepkou: Do hrnčeka dajú sa 4 lyžice múky, 6 lyžíc dobrej kyslej smotany a niekoľko celých vajíčok. Zátrepka sa musí dobre rozmiešať, aby neboly hrčky; z polievky naleje sa za niekoľko lyžíc, mieša sa, aby sa vajíčka nesekly, potom vyleje sa do vriacej polievky, privedie do varu (nesmie prevrieť), potom pridať podľa potreby octu, korenia alebo soli.

Suroviny - bravčová kyslá polievka (i žatevná)

  • Bravčové mäso
  • Cesnak
  • Soľ
  • Múka
  • Smotana kyslá
  • Vajcia
  • Korenie
  • Ocot

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom