Paradajky sú známe pod starším názvom rajské jabĺčka. Paradajková polievka z rajských jabĺčiek červenej farby je jednou z najobľúbenejších polievok u detí. Keď varíme paradajkovú polievku z čerstvých plodov, vyberieme iba zrelé červené. Zelenšie paradajky dozrejú na slnku. Ako vklad do polievky sa hodí varená ryža alebo hrubé rezance z palacinkového cesta.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z rajských jabĺčiek
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
38 / Recept - polievka z rajských jabĺčiek
Rajské jabĺčka uvaria sa s prídavkom viazaničky zeleného petržľanu. Potom sa precedia, pridá sa polievky, keď tej niet, tak sa zapražia maslovou zápražkou, pritrepú kyslou smotanou s prídavkom málo múky. Osolí a osladí sa podľa ľúbosti. K tejto polievke buď sa uvarí ryža s mliekom a dá sa osobitne na tanier, - alebo vyvaria sa rezance vo vode, dajú do polievkovej misy a na ne naleje sa polievka. Oboje je veľmi dobré a polievka táto veľmi zdravá. V zime, keď niet čerstvých paradajok, vezme sa fľaša zaváraných, rozumie sa, že nesmú byť prekysnuté.
Suroviny - polievka z rajských jabĺčiek
- Rajské jabĺčka / paradajky
- Zelený petržľan
- Vývar
- Maslo
- Múka
- Kyslá smotana
- Soľ
- Cukor
- Mlieko
- Ryža
- Rezance
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom