.

Polievka z rajských jabĺčiek

Paradajky sú známe pod starším názvom rajské jabĺčka. Paradajková polievka z rajských jabĺčiek červenej farby je jednou z najobľúbenejších polievok u detí. Keď varíme paradajkovú polievku z čerstvých plodov, vyberieme iba zrelé červené. Zelenšie paradajky dozrejú na slnku. Ako vklad do polievky sa hodí varená ryža alebo hrubé rezance z palacinkového cesta.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z rajských jabĺčiek

Polievka z rajských jabĺčiek  Polievka z rajských jabĺčiek
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

38 / Recept - polievka z rajských jabĺčiek

Rajské jabĺčka uvaria sa s prídavkom viazaničky zeleného petržľanu. Potom sa precedia, pridá sa polievky, keď tej niet, tak sa zapražia maslovou zápražkou, pritrepú kyslou smotanou s prídavkom málo múky. Osolí a osladí sa podľa ľúbosti. K tejto polievke buď sa uvarí ryža s mliekom a dá sa osobitne na tanier, - alebo vyvaria sa rezance vo vode, dajú do polievkovej misy a na ne naleje sa polievka. Oboje je veľmi dobré a polievka táto veľmi zdravá. V zime, keď niet čerstvých paradajok, vezme sa fľaša zaváraných, rozumie sa, že nesmú byť prekysnuté.

Suroviny - polievka z rajských jabĺčiek

  • Rajské jabĺčka / paradajky
  • Zelený petržľan
  • Vývar
  • Maslo
  • Múka
  • Kyslá smotana
  • Soľ
  • Cukor
  • Mlieko
  • Ryža
  • Rezance

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom