Svetlá až krémovo žltkastá teľacia polievka s jemnou zeleninou, charakteristickej mäsovej chuti a zeleninovej vône čerstvého petržlenu s vkladom nadrobno nakrájanej zeleniny a kúskami mäsa je vhodná na posilnenie, zotavenie po nemoci.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Teľacia polievka s jemnou zeleninou
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
23 / Recept - teľacia polievka s jemnou zeleninou
Teľacie mäso v kuse najprv umyť a osušiť, potom pokrájať. Na rajnicu dať čerstvého masla a drobno krájanej, surovej cibule, k tomu pridať mäso a posoliť. Toto nemá byť mokré, lebo také pustí veľa vody a nepraží sa, ale len varí, k tomu cibuľa zamúti šťavu; prikryté nechať dusiť, - a keď je už mäkké, posypať múkou, troška ešte nechať dusiť, zaliať studenou vodou a polievkou z kostí, pred nastolením pridať troška sladkej smotany. Osobitne obvarí sa nasledujúca zelenina tak, aby i mäkká bola i celá ostala: karfiol na drobné kúsky, špargu na kolieska, šprosle, zelený hrášok, mrkev na kocky, alebo na okrúhle lístky, taktiež zeler, petržľan a zemiaky. Každé sa obvarí okrem v slanej vode; pred nastolením scedí sa polievka na zeleninu, do misy dá sa žĺtok a sladkej smotany, potom polievka so zeleninou a kúsky mäsa s ňou.
Suroviny - teľacia polievka s jemnou zeleninou
- Teľacie mäso
- Maslo
- Cibuľa
- Soľ
- Múka
- Vývar
- Smotana
- Karfiol
- Špargľa
- Šprosle
- Zelený hrášok
- Mrkva
- Zeler
- Petržlen
- Zemiaky
- Vajcia
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom