.

Francúzska polievka zeleninová

Dalo by sa jej hovoriť "zeleninová", ale pri väčších hostinách a banketoch podávané polievky radšej nesú cudzie mená, ako i táto, ktorá pri nie veľkej práci a náklade dá sa i doma pripraviť a je chutná a záživná.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Francúzska polievka zeleninová

Francúzska polievka  Francúzska polievka zeleninová
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenskú spisovateľku Teréziu Vansovú (1857-1942) sa učia už deti v škole, známe je jej dielo Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka od Zvolena angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k slovenskému ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

30 / Recept - francúzska polievka zeleninová

K jej príprave berie sa zelenina buď hotová, sušená, akú v obchodoch dostať, alebo svieža. Zo sviežej vezme sa kaleráb, mrkev, jeden zeler (malý), paštrnák, pór, jemné listy z hlávok šalátových, prípadne karfiol a malá hlávka kelu. Všetko pokrája sa na rezance, ktoré dajú sa na masle dusiť. Masla vezme sa dľa toho, koľko polievky je treba, 10 - 15 deka. Zelenina nesmie sa pripáliť, ale ani rozvariť, len voľne dusiť. Potom zaleje sa hovädzou polievkou (ak jesto, môžu sa kosti variť), s ktorou sa ešte za hodinu varí. Môže sa pridať i zelený hrášok, karfiol a chresť. Hlavné je, aby polievka nevrela strmo, lebo by bola kalná (mútna).

Suroviny - francúzska polievka zeleninová

  • Zelenina
  • Kaleráb
  • Mrkev
  • Zeler
  • Paštrnák
  • Pór
  • Šalát
  • Karfiol
  • Kel
  • Maslo
  • Vývar
  • Zelený hrášok
  • Špargľa
  • Cestoviny

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom