Dalo by sa jej hovoriť "zeleninová", ale pri väčších hostinách a banketoch podávané polievky radšej nesú cudzie mená, ako i táto, ktorá pri nie veľkej práci a náklade dá sa i doma pripraviť a je chutná a záživná.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Francúzska polievka zeleninová
Slovenskú spisovateľku Teréziu Vansovú (1857-1942) sa učia už deti v škole, známe je jej dielo Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka od Zvolena angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k slovenskému ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
30 / Recept - francúzska polievka zeleninová
K jej príprave berie sa zelenina buď hotová, sušená, akú v obchodoch dostať, alebo svieža. Zo sviežej vezme sa kaleráb, mrkev, jeden zeler (malý), paštrnák, pór, jemné listy z hlávok šalátových, prípadne karfiol a malá hlávka kelu. Všetko pokrája sa na rezance, ktoré dajú sa na masle dusiť. Masla vezme sa dľa toho, koľko polievky je treba, 10 - 15 deka. Zelenina nesmie sa pripáliť, ale ani rozvariť, len voľne dusiť. Potom zaleje sa hovädzou polievkou (ak jesto, môžu sa kosti variť), s ktorou sa ešte za hodinu varí. Môže sa pridať i zelený hrášok, karfiol a chresť. Hlavné je, aby polievka nevrela strmo, lebo by bola kalná (mútna).
Suroviny - francúzska polievka zeleninová
- Zelenina
- Kaleráb
- Mrkev
- Zeler
- Paštrnák
- Pór
- Šalát
- Karfiol
- Kel
- Maslo
- Vývar
- Zelený hrášok
- Špargľa
- Cestoviny
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom