Dajte si spolu túto pohodlnú a krémovú polievku z karfiolu na obed alebo ľahkú večeru. Je perfektný s petržlenovou vňaťou a podávaný s vkladom karfiolových kúskov, ktoré musia byť uvarené zakrátko, tak akurát.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka karfiolová so smotanou
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
34 / Recept - polievka karfiolová so smotanou
Karfiol na rovné kúsky pokrájať, v slanej vode uvariť (ku vode pridajme aj kúsok čerstvého masla), pozorne nechať variť, aby sa karfiol nerozvaril.
Z čerstvého masla urobí sa bledá zápražka, zaleje sa polievkou, alebo keď tej niet, vodou, v tom prípade ale treba zápražku urobiť väčšiu - a vo vode nechať variť, aspoň zeleninu, - dobre rozmiešať, aby nebola hrčkavá, pridať sladkej smotany, precediť, priložiť i karfiol (odcedený z vody, v ktorej vrel), do misy žĺtok a máličko sladkej smotany.
Suroviny - polievka karfiolová so smotanou
- Karfiol
- Soľ
- Maslo
- Múka
- Vývar
- Zelenina
- Smotana
- Vajce
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom