.

Zelerová polievka

Táto zelerová polievka môže byť začiatkom hlavného jedla. Môže to byť tiež zdravá domáca večera, ktorá sa jednoducho podáva s chrumkavým chlebom alebo len ako teplý čaj. Páči sa mi, aká je prispôsobivá. Pripraviť túto 100% vegánsku polievku je naozaj ľahké.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zelerová polievka

Zelerová polievka  Zelerová polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

31 / Recept - Zelerová polievka

Z čerstvého masla a 2 - 4 lyžičiek múky upraží sa žltá zápražka. Jeden väčší zeler sa očistí, umyje, pokrája na tenké kolieska, ktoré sa dajú do zápražky dusiť. Zatým zaleje sa zápražka polievkou, keď tej niet, tak vodou, v ktorej sa mohla zelenina a cibuľa variť, posoliť a nechať vrieť. Konečne prileje sa do polievky mlieka alebo sladkej smotany, ale postačí i mlieko. Pred nastolením doleje sa ešte polievkou, ochutná, keď treba, posolí. Jeden rožok (rohlík) pokrája sa na lístky, položí na papier do rúry užiariť, potom pridá sa na tanier ku polievke.

Suroviny - Zelerová polievka

  • Zeler
  • Maslo
  • Múka
  • Vývar
  • Soľ
  • Mlieko / smotana
  • Krutony z pečiva

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom