.

Polievka jabĺčková

Máte prebytok jabĺk a ešte ste nevyskúšali ako chutí jabĺčková polievka? Ak máte na výber, na prípravu tejto polievky sa hodia lepšie jabĺčka, ktoré sa varia ľahko, mäkké odrody. Pripravte si na večeru túto krémovú a upokojujúcu polievku s príchuťou škorice a smotany.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka jabĺčková

Polievka jabĺčková  Polievka jabĺčková
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

37 / Recept - polievka jabĺčková

Jabĺčka sa očistia, pokrájajú a dajú sa uvariť, komu ľúbo s prídavkom škorice. Za tým spraví sa z masla malá zápražka, rozvarené jabĺčka sa pretrú, zápražka zaleje sa polievkou, k nej pridá sa kaša z jabĺček a troška sladkej smotany a nechá pred samým nastolovaním zovrieť. Do polievkovej misky dá sa potrebný počet žĺtkov a sladkej smotany; polievka vleje sa pri pilnom miešaní, aby sa žĺtky nesekly a nesie sa na stôl.

Jednoduchšie pripravuje sa jabĺčková polievka i nasledovne: Očistené jabĺčka sa hneď pridajú k mäsu, kde polievka vrie. Pred samým obedom pritrepe sa polievka sladkou smotanou s prídavkom lyžičky jemnej múky (keď niet smotany, dostačí dobré mlieko), nechá sa ešte zovrieť a nastolí sa.

Tak pripravuje sa i dulová, bižalmová polievka. A taktiež i pôlková alebo angreštová, lenže sa angrešt musí cez sitko pretrieť.

Suroviny - polievka jabĺčková

  • Jablká
  • Škorica
  • Maslo
  • Múka
  • Vývar
  • Smotana
  • Žĺtok

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom