.

Guľáš

Pôvodné jedlo pastierov dobytka, ktoré si pripravovali z mäsa nakrájaného na kúsky a uvareného v kotlíku spolu s cibuľou, paprikou, soľou a zemiakmi sa od tých čias stalo disciplínou pre kuchárskych majstrov. Dobrý guľáš je vizitkou a vyznamenaním, keď stravníkom zachutí. Jeden z tradičných a klasických receptov na guľáš prináša prvá naša kuchárka Terézia Vansová.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Guľáš

Guľáš  Guľáš

Podobné recepty kotlíkový guľáš

Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

11 / Recept - guľáš

Jednoducho pripráva sa guľáš len tak, keď sa drobno posekané mäso postaví do hrnca (alebo do kotlíka), zaleje vodou, pridá rasce (kmínu), cibule, papriky a soli a spolu nechá variť, kým mäso nezmäkne. Keď sa mäso dovára, dajú sa dnu očistené a na kúsky pokrájané zemiaky, a ak treba, dosolí sa a okorení dľa vôle. Keď sú zemiaky uvarené, je i guľáš hotový. To asi je ten opravdový, pôvodný guľáš, ako si ho zvykli maďarskí pastieri (gulyási od gulya = stádo, gulyás hús = mäso, pripravené po zvyku pastierov) na pustatinách variť. Kto zná spôsob, zaleje do neho i vína.

Ináč pripraví sa guľáš nasledovne: Do hrnca alebo rajnice, alebo i kotlíka na to určeného dá sa masti, do nej hodne cibule a papriky; keď cibuľa žlkne, pridá sa prichystané mäso na úhľadné kusy pokrájané alebo posekané, a nechá sa dusiť. Potom sa posolí, zaleje vodou a zakryté nechá vrieť. Do malej čistej handričky zaviaže sa niečo rasce a pripevní o ucho nádoby, aby sa rasca vyvarila, ale zrnká v polievke neostaly. Keď mäso začína mäknúť, dajú sa dnu zemiaky, nechajú sa dovariť a vtedy sa ešte pridá potrebnej soli, prípadne korenia, rasca sa odstráni a guľáš nesie na stôl. Niekde nesie sa na stôl i s kotlíkom (kotlíkový guľáš), ktorý musí byť pekný, k tomu určený, ako sú medzi inými niklovými nádobami i tieto praktické kotlíky. Niekde zavaria miesto zemiakov i maslové halušky alebo hrubé rezance. Inde zase k dovárajúcemu dolejú vína. Na salašoch ale kyslej žinčice. Na guľáš berie sa mäso hovädzie, zvlášte baranie (skopové), potom i bravčové (veprové), i teľacie, barančie, mäso z domáceho zajačka (králika) a kuracie.

Podobne pripraví sa dolnozemský paprikáš, len že je vtedy viac masti a hodne papriky potrebné, polievky len celkom málo.

Suroviny na guľáš

  • Bravčová masť
  • Cibuľa
  • Paprika
  • Hovädzie mäso
  • Bravčové mäso
  • Baranie mäso
  • Soľ
  • Rasca
  • Zemiaky
  • Korenie

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Takmer neodlučiteľnou súčasťou chlapských párty v prírode je poriadne chlapské jedlo, kotlíkový guľáš. Uvariť ho môže iba chlap. Klobúk dole pani Vansová, ale tu sa končí svet ženských jemnôstok a nastupuje svet divokých mužov ;)))

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom