.

Tlčená polievka z pečienok

Táto veľmi jemná polievka dá sa pripraviť tam, kde po nejakej hostine ostaly zbytky pečienok, ktoré už inak použiť sa nedajú. V domácnosti všetko sa môže zúžitkovať.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Tlčená polievka z pečienok

Tlčená polievka z pozostatkov pečienok  Tlčená polievka z pozostatkov pečienok
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka od Zvolena angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k slovenskému ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a rozsiahla kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

20 / Recept - tlčená polievka z pozostatkov pečienok

Príprava tejto polievky je nasledujúca: cibuľu na horúcej masti upražiť, teľaciu pečienku pokrájať, v tejto masti tiež na žlto upražiť. Pozostalé kúsky pečienok, ako sú: srňacina, zajac, bažant, jariabok, sluka, čvíkota a iné, pridať ku pečienke a nechať dusiť. Žemľu z kôrky odkrojiť, na lístky pokrájať, v masle na žlto upražiť, pridať ku pečienkam a nechať dusiť spolu. Keď všetko dostalo už žltú barvu, dať do mažiara a dobre (i s kosťami) potĺcť, dať nazpät do tej istej nádoby, zaliať polievkou, nechať zovrieť, potom ale cez husté sito alebo cedák pretlačiť. Pred nastolením dať troška vína, do misky žĺtok a sladkej smotany, z jedneho vajíčka vysmažený hrášok dať, alebo, komu by lepšie chutilo, malé kolieska z maslového cesta vysmážané pridať, tiež málo korenia a majeránu, polievku vliať do misy a nastoliť.

Suroviny - tlčená polievka z pozostatkov pečienok

  • Cibuľa
  • Masť
  • Teľacia pečienka
  • Srňacina
  • Zajac
  • Bažant
  • Žemľa
  • Maslo
  • Víno
  • Žĺtok
  • Smotana
  • Hrášok
  • Korenie
  • Majorán
  • Soľ
  • Cestoviny

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom