Táto veľmi jemná polievka dá sa pripraviť tam, kde po nejakej hostine ostaly zbytky pečienok, ktoré už inak použiť sa nedajú. V domácnosti všetko sa môže zúžitkovať.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Tlčená polievka z pečienok
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka od Zvolena angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k slovenskému ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a rozsiahla kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
20 / Recept - tlčená polievka z pozostatkov pečienok
Príprava tejto polievky je nasledujúca: cibuľu na horúcej masti upražiť, teľaciu pečienku pokrájať, v tejto masti tiež na žlto upražiť. Pozostalé kúsky pečienok, ako sú: srňacina, zajac, bažant, jariabok, sluka, čvíkota a iné, pridať ku pečienke a nechať dusiť. Žemľu z kôrky odkrojiť, na lístky pokrájať, v masle na žlto upražiť, pridať ku pečienkam a nechať dusiť spolu. Keď všetko dostalo už žltú barvu, dať do mažiara a dobre (i s kosťami) potĺcť, dať nazpät do tej istej nádoby, zaliať polievkou, nechať zovrieť, potom ale cez husté sito alebo cedák pretlačiť. Pred nastolením dať troška vína, do misky žĺtok a sladkej smotany, z jedneho vajíčka vysmažený hrášok dať, alebo, komu by lepšie chutilo, malé kolieska z maslového cesta vysmážané pridať, tiež málo korenia a majeránu, polievku vliať do misy a nastoliť.
Suroviny - tlčená polievka z pozostatkov pečienok
- Cibuľa
- Masť
- Teľacia pečienka
- Srňacina
- Zajac
- Bažant
- Žemľa
- Maslo
- Víno
- Žĺtok
- Smotana
- Hrášok
- Korenie
- Majorán
- Soľ
- Cestoviny
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom