.

Kuracie frikasé

Fricassee je klasické francúzske provinčné jedlo, dalo by sa povedať že je to guláš vyrobený z kúskov mäsa, ktoré boli opečené na masle a ktoré sa podávajú v omáčke ochutenej prívarkom. Fricassee sa zvyčajne vyrába z kuracieho, teľacieho alebo králičieho mäsa, pripraviť guláš z kuracích kúskov.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kuracie frikasé

Kuracie frikasé 
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

16 / Recept - kuracie frikasé

Očistené kuriatka sa pokrájajú na úhľadné kúsky. V nádobe rozpustí sa kus masla, do neho sa dá za dve lyžice múky, celá rozkrájaná cibuľa, viazanička zeleného petržľanu, potom zaleje sa zápražka polievkou alebo vodou, pridá sa príchuť (muškátový kvet a iné), zakryje a nechá sa pozvoľne variť. Potom sa precedí, do polievky vložia sa už prichystané kúsky kuriat a dajú sa na oheň, aby sa uvarily. Pred nastolením dajú sa do hrnčeka dva žĺtky, do nich pozorne priliať málo polievky, rozmiešať a vliať na kuriatka, aby polievka zhustla; keď sa to stalo, má sa hneď od ohňa odtiahnuť. Kto chce, môže takéto kuriatko pripraviť, keď pridá i niečo smotany, citronu, alebo dobrého octu.

Suroviny - kuracie frikasé

  • Kurča
  • Maslo
  • Múka
  • Cibuľa
  • Zelený petržlen
  • Muškátový kvet
  • Vajcia
  • Zemiaky
  • Smotana
  • Citrón

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom