.

Kuracia polievka na dolnozemský spôsob

Na Dolnej zemi sa používa viacej masti, ako na Slovensku, preto bude kuracia polievka na dolnozemský spôsob mastnejšia verzia, než zvykneme robievať v slovenskej kuchyni. Dobre premastený žalúdok s jemným kuracím mäskom môže padnúť na úžitok.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kuracia polievka so štipkaným cestom na dolnozemský spôsob

Kuracia polievka  Kuracia polievka so štipkaným cestom (na dolnozemský spôsob)
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

14 / Recept - kuracia polievka so štipkaným cestom na dolnozemský spôsob

Keď je kurča (alebo i sliepka, v tomto páde musí sa oveľa včaššie pristúpiť k vareniu) už očistené a na kúsky pokrájané, dá sa na rajnicu, alebo do hrnka kus masti (bravčovej) na oheň. Na t. zv. Dolnej zemi berie sa masti viac, ako na Slovensku, to ale od zvyku a chuti závisí. Do masti pokrája sa jedna veľká, alebo dve menšie cibule, pridá sa niečo ružovej papriky, lebo táto neštípe a nechá sa upariť. Keď počína cibuľa žlknúť (prihorieť nesmie), dá sa pokrájané mäso, osolí a zaleje sa vodou a nechá sa pod pokrievkou variť.

Za tým zamiesi sa cesto, vyvaľká, ale len na hrubo, pokrája na úzke pásy a z týchto sa na prichystané sito štipká drobné cesto. Hotové štipkance vyvaria sa osobitne vo vrelej vode i nechajú sa trocha povreť, lebo sú tvrdšie, ako iné druhy cesta. Potom sa odcedia a pridajú do polievky, s ktorou už len raz majú zovrieť. V polievke môžu sa uvariť i dva-tri zemiaky na drobno pokrájané.

Suroviny - kuracia polievka so štipkaným cestom na dolnozemský spôsob

  • Kurča
  • Masť
  • Cibuľa
  • Paprika
  • Soľ
  • Múka
  • Zemiaky

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom