Baranie mäso sa najčastejšie používa do hlavných pokrmov, na guľáše a podobne, ale v minulosti slúžilo aj ako náhrada hovädzieho, na prípravu polievok, nie guľášov. Postup, akým sa pripravuje barania polievka je rovnaký ako pri varení hovädzej polievky. Dbáme, aby baranina nebola zo starého či vychudnutého kusa. Jediným rozdielom bude typická chuť a aróma baraniny, ktorá je pre toto mäso charakteristická. Kto je na baraninu háklivý, jestvujú spôsoby, ako túto chuť a vôňu čiastočne potlačiť.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Barania polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
12 / Recept - barania polievka
V lete, zvlášte na dedinách, kde nedostať hovädziny, vítané je i baranie mäso, keď je nie zo starého a chudého kusa. Baranina sa môže tiež tak variť na polievku, ako i hovädzina, lenže je chuť iná. Pre starých a slabých je hovädzia polievka záživnejšia, ale v núdzi sa i z baraniny dajú chutné polievky pripraviť. Polievka varí sa celkom tak, ako hovädzia, ale nehodí sa tak do nej miesené cesto, ako hodí sa rýža, krúpky, žltá kaša a pohanka, rozličné knedlíky a halušky. Keď sa varí žltá kaša, pridá sa kúsok cesnaku do polievky. Tiež môžu sa s baraninou pripraviť niekoľké ovocné polievky (viď ov. polievky). V jeseň nabýva baranina ostrej lojovej chuti, túto odstránime, keď soberieme loj z mäsa a keď mäso, prv než ho postavíme, obaríme odvarkom šťúbrika (česky: saturej).
Suroviny - barania polievka
- Baranie mäso
- Mrkva
- Kaleráb
- Petržlen
- Zeler
- Paštrnák
- Zelená vňať petržlenová
- Pažítka
- Cibuľa
- Soľ
- Čierne korenie
- Ďumbier (zázvor)
- Paprika
- Muškátový oriešok
- Muškátový kvet
- Šafran
- Pohanka
- Krúpy
- Halušky
- Šťúbrik / saturejka
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom