.

Brunátna polievka

Keď takto prísne, dľa predpisu pokračuje sa s polievkou, musí sa podariť, ona má svoju krásnu barvu, je čistá a veľmi chutná.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Brunátna polievka

Brunátna polievka  Brunátna polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

05 / Recept - Brunátna polievka

Mäkké kosti hovädzie posekať na kúsky, taktiež čiernu pečenku, umyť, dobre poutierať, do nádoby dať čistej bravčovej masti, keď je už horúca, hodiť do nej pečenku (jatrá), nechať troška popražiť - a tak kosti. Na kraji sporáku zakryté a pri častom miešaní nechať pripáliť. Keď už kosti žlknú, vtedy pridať prichystanú zeleninu: pol kalerábu, pol zeleru, najviac petržľanu a mrkvy, - to všetko má vo veľkých kusoch ostať.

Niektoré gazdinky dajú najprv zeleninu a cibuľu, a to ešte na drobno pokrájajú, nechajú pražiť - a tak nie div, kým sa koštiaľ pripraží, že zelenina a cibuľa zhorí, alebo sa rozvarí, následkom čoho polievka je kalná, až hustá, a tratí na chuti.

Keď je to všetko užiarené, zalejeme studenou vodou, vtedy vystúpi masť na povrch a hneď ju môžeme i sobrať. Nádobu, v ktorej sa kosti nachodia, dolejeme do plna polievkou, v osobitnom hrnci riadne varenou, pridáme celé zrnká čierneho korenia, celú (i so šupou) cibuľu, pol hlávky kelu, alebo karfiol, keď možno i zelený petržľan. To všetko nechať zakryté na kraji sporáka, nech od jedneho boku povoľne vrie. Pred nastolením polievka scedí sa cez husté sitko alebo k tomu určené plátno, nechá sa na teplom stáť, aby sa usadla. Keď takto prísne, dľa predpisu pokračujeme s polievkou, musí sa podariť, ona má svoju krásnu barvu, je čistá a veľmi chutná. Pri väčších obedoch, keď sa i kuracina pripravuje, môžeme k vareniu do polievky pridať i kuracie hlávky, labky a krýdla. Kuracina zvyšuje chuť každej polievky. Teľacie kosti ale pridané zmútia polievku a pri nepozornom zachodení ju i pokazia.

Do takejto polievky možno dať konzumé, pečenkové halušky, knédle, ďalej drobné klbásky (virštle) a žiarený chlieb a žĺtok (do každého taniera jeden), potom palacinky pokrájané na rezanky, svitek, miesené cesto, špikové halušky a pod.

Suroviny - Brunátna polievka

  • Kosti hovädzie
  • Čierna pečenka
  • Bravčová masť
  • Kaleráb
  • Zeler
  • Petržlen
  • Mrkva
  • Celé čierne korenie
  • Cibuľa
  • Kel / karfiol
  • Zelený petržľan
  • Kuracina
  • Palacinky pokrájané na rezanky

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom