Samotný názov jedla naznačuje, že sa bude pripravovať silná vojenská polievka s množstvom zeleniny, kostí a mäsa, klobásy a vajec. Vojsko nakŕmené takouto výživnou polievkou musí zvíťaziť nad hladujúcim nepriateľom. V mierových časoch sa vojenská polievka hodí po chorobe na zosilnenie.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Vojenská polievka
Slovenskú spisovateľku Teréziu Vansovú (1857-1942) poznáme najmä vďaka románu Sirota Podhradských, ktorý bolo prvým slovenským románom od ženskej autorky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k obrodeniu slovenských žien boli rady gazdinkám a súborná kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
10 / Recept - vojenská polievka
Varí sa silná polievka, do ktorej treba dať hodne zeleniny a viac zŕn čierneho korenia, koštiale, a keď jesto, i kuracie mäso. V osobitnej nádobe obvarí sa údená klbása (pre 10 osôb berú sa dve stredné klbásy). Keď je obvarená, vezme sa von a nechá sa ochladnúť, aby ju bolo možno na pekné kolieska pokrájať. O pol jedenástej rozkrájajú sa dve dosť veľké cibule a s pokrájanou klbásou a štipkou rasce dajú do osobitného hrnca a zalejú sa čistou hovädzou polievkou a nechajú sa prikryté potichu variť. Pred nastolením dá sa polievka do širokej rajnice, a keď vrie, udrie sa do nej toľko vajíčok, koľko je stolujúcich, ale tak pozorne, aby sa nerozišly, a aby žĺtky nezatvrdly. K tomu pokrája sa chlebík na úhľadné kocky, užiari sa - a dá sa do misky, do ktorej vyleje sa polievka.
Suroviny - vojenská polievka
- Kosti hovädzie
- Hovädzie mäso
- Kuracie mäso
- Kaleráb
- Zeler
- Petržlen
- Mrkva
- Pór
- Čierne korenie
- Údená klbása
- Cibuľa
- Rasca
- Polievka / vývar
- Vajcia
- Žiarený chlieb
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom