.

Krúpková polievka

Biela až smotanovo svetlá krúpková polievka, jemnej obilnej vône a chuti, primerane korenistá, hustejšieho skupenstva od žĺtka a smotany s uvarenými krúpkami a nakrájanou zeleninou.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Krúpková polievka

Krúpková polievka  Krúpková (geršlová) polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

06 / Recept - krúpková (geršlová) polievka

Polievka z kostí môže sa pripraviť s geršličkou (krúpkami). Kosti uvaria sa ako obyčajne so zeleninou. Geršlička uvarí sa osobitne vo vode; kde jesto dosť polievky, zaleje sa polievkou. Keď sa dovára, pridá sa kúsok masla a soli. Nesmie byť riedka, ani hustá a tiež nie pripálená. Keď je mäkká, môže sa pridať i sladkej smotany. Pred nastolením rozriedi sa geršlička polievkou. Do polievkovej misky dá sa kúsok masla, pridá sa žĺtok a náležite pomieša. Potom zaleje sa potrebným množstvom polievky. Niekto rád v geršličke i zeleninu, tá sa tedy povyberá a položí do misy. Iný zase citron a tak sa i tento dá na tanierik na stôl.

Suroviny - krúpková (geršlová) polievka

  • Hovädzie kosti
  • Krúpky
  • Maslo
  • Soľ
  • Smotana sladká
  • Žĺtok
  • Zelenina
  • Citrón

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom