» Slovenská kuchyňa » Polievky » Krúpková polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
06 / Recept - krúpková (geršlová) polievka
Polievka z kostí môže sa pripraviť s geršličkou (krúpkami). Kosti uvaria sa ako obyčajne so zeleninou. Geršlička uvarí sa osobitne vo vode; kde jesto dosť polievky, zaleje sa polievkou. Keď sa dovára, pridá sa kúsok masla a soli. Nesmie byť riedka, ani hustá a tiež nie pripálená. Keď je mäkká, môže sa pridať i sladkej smotany. Pred nastolením rozriedi sa geršlička polievkou. Do polievkovej misky dá sa kúsok masla, pridá sa žĺtok a náležite pomieša. Potom zaleje sa potrebným množstvom polievky. Niekto rád v geršličke i zeleninu, tá sa tedy povyberá a položí do misy. Iný zase citron a tak sa i tento dá na tanierik na stôl.
Suroviny - krúpková (geršlová) polievka
- Hovädzie kosti
- Krúpky
- Maslo
- Soľ
- Smotana sladká
- Žĺtok
- Zelenina
- Citrón
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom