.

Polievka s dusenou rýžou s husacím drobným (risotto)

Prvá naša kuchárka, ktorá spísala rozsiahle dielo receptov tradičných jedál slovenskej kuchyne nám odkázala množstvo zaujímavych nápadov. Polievka s dusenou rýžou s husacím drobným patrí medzi tie, ktoré sa oplatí oživiť.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka s dusenou rýžou s husacím drobným

Polievka s dusenou rýžou s husacím drobným risotto  Polievka s dusenou rýžou s husacím drobným (risotto)
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

09 / Recept - polievka s dusenou rýžou s husacím drobným (risotto)

Na panvicu (rajnicu) rozpustiť masla, naň poumývanú a odcedenú ryžu, nechať pražiť, ale nie ožlknúť. K tomu pridá sa i celá cibuľa (ktorá sa pozdejšie vyberie), keď sú, môžu sa pridať i hriby. Keď je rýža upražená, zaleje sa studenou vodou a polievkou, posolí a nechá sa variť. Z husi drobnô uvarí sa so soľou, polievka upotrebí sa na rýžu, mäso z krýdeľ oberie sa, pridá ku rýži, i zúzik pokrája sa na tenké kusy a tiež priloží sa ku rýži.

Taktiež pečenku, ktorú skorej nasledovne pripraviť treba: na spodok rajničky dať niekoľko lístkov slaniny, na to pečenku (jatrá) a celú cibuľu, do pečenky vopchať niekoľko voňavých hrebíčkov (klinčekov), posoliť, nechať zakrytú upiecť. Keď je rýža a s ňou i mäso hotové, pridať, - komu je ľúbo - parmezánskeho, na trelci utretého syra, všetko dať do vymastenej formy, v rúre nechať upiecť, po upečení vyklopiť na misu, do polievkovej misy dať obyčajnej dobrej, čistej polievky a spolu niesť na stôl.

Suroviny - polievka s dusenou rýžou s husacím drobným (risotto)

  • Ryža
  • Maslo
  • Cibuľa
  • Hríby
  • Polievka / vývar
  • Soľ
  • Drobnosti z husy (drobky)
  • Mäso husacie z krídel
  • Pečienka husacia
  • Slanina
  • Cibuľa
  • Klinčeky
  • Parmezán

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom