.

Polievka

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka

Polievka  Polievka podľa Terézie Vansovej
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Postup - polievka

Polievka bývala od starodávna začiatkom a hlavnou časťou našich obedov, a to nielen pri jednoduchých a každodenných obedoch, ale i pri slávnostných a sviatočných hostinách. Ona občerstvila hladových a uvádzala stolujúcich do dobrej nálady. Súčasne pripravila žalúdok k prijatiu pevnejších pokrmov. Ktosi poznamenal o polievke, že má účinok čaju: občerstvuje i rozčulí, ale neživí. O tomto ale sa mienky rozchodia, lebo väčšina ľudí pridŕža sa starého poriadku a dáva prednosť chutnej polievke pred inými pokrmami.

Medzi polievkami zaujímajú prvé miesto polievky mäsové, menovite polievka, v ktorej varilo sa mäso hovädzie. Za touto prichodia dľa vôle, potreby a v čas núdze iné polievky, na príklad vývarky iných druhov mäsa, potom polievky zapražené, pôstne, mliekové, vínové, bryndzové atď.

Všetky polievky, keď sú náležite a pečlive pripravené, môžu byť i chutné, a dľa toho, čo sa použilo, i záživné.

Mäso na polievku určené má byť čerstvé, nesmie tedy zapáchať. Toto platí nielen o hovädzine, ale o všetkých mäsách vôbec. - Potrebné je znať, ako dlho potrebuje mäso vrieť, aby bolo uvarené.

Čerstvé hovädzie mäso potrebuje tri hodiny k uvareniu. Údené mäso, šunka atď. 3 1/2 - 4 hod.; taktiež údenina, tak zvané cisárske mäso. Keď je menší kus, tak menej. Teľacina uvarí sa za 1 1/2 - 2 hod. Baranina 2 1/2 hod. Sliepka 3 hod. Mládky a kohútiky 1 - 1 1/2 hod. To isté i holuby. Teľacina alebo bravčová hlava uvarí sa za 2 - 2 1/2 hod. Divina je mäkká za hodinu, staršia 2 - 2 1/2. Odležané mäso skorej zmäkne, ako celkom čerstvé. Vždy je lepšie, keď niekoľko hodín stojí. Čerstvé dá lepšiu polievku, ostane ale tvrdé.

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom