.

Teľacia polievka

Svetlá číra až krémovo červená teľacia polievka, charakteristickej jemnej chuti a vône mäsového vývaru s vkladom drobno nakrájanej zeleniny a kúskami mäsa je ideálna na slávnostný stôl.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Teľacia polievka

Teľacia polievka  Teľacia polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

22 / Recept - teľacia polievka

Teľacie mäso pokrájať, do nádoby dať čerstvé, surové maslo a surovú cibuľu, to posoliť, zakryť. (Mäso nesmie byť mokré, lebo vtedy mnoho vody pustí a mäso sa nepraží, ale varí - a tak nemôže mať dobrú chuť - a cibuľa zamúti polievku.) Keď je už mäso mäkké, posypať červenou paprikou, múkou, na málo podusiť, zaliať studenou vodou a polievkou; pred nastolením pridá sa sladkej smotany.

Medzitým obvarí sa rozličná zelenina a síce každá osobite: karfiol pokrájaný na kúsky, chresť (špárga) pokrájaná na kolieska, zelený hrášok, mrkev (pokrájať na štvorhranné kúsky), zeler, petržľan - a zemiaky, to všetko v slanej vode každé osobitne uvariť, pred nastolením polievku scediť do zeleniny - a poklásť mäso do nej. Do misky žĺtok a málo sladkej smotany, konečne všetko čerstvé nastoliť.

Suroviny - teľacia polievka

  • Teľacie mäso
  • Cibuľa
  • Soľ
  • Múka
  • Smotana
  • Zelenina
  • Karfiol
  • Chresť
  • Zelený hrášok
  • Mrkev
  • Zeler
  • Petržľan
  • Zemiaky
  • Žĺtok

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom