Svetlá číra až krémovo červená teľacia polievka, charakteristickej jemnej chuti a vône mäsového vývaru s vkladom drobno nakrájanej zeleniny a kúskami mäsa je ideálna na slávnostný stôl.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Teľacia polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
22 / Recept - teľacia polievka
Teľacie mäso pokrájať, do nádoby dať čerstvé, surové maslo a surovú cibuľu, to posoliť, zakryť. (Mäso nesmie byť mokré, lebo vtedy mnoho vody pustí a mäso sa nepraží, ale varí - a tak nemôže mať dobrú chuť - a cibuľa zamúti polievku.) Keď je už mäso mäkké, posypať červenou paprikou, múkou, na málo podusiť, zaliať studenou vodou a polievkou; pred nastolením pridá sa sladkej smotany.
Medzitým obvarí sa rozličná zelenina a síce každá osobite: karfiol pokrájaný na kúsky, chresť (špárga) pokrájaná na kolieska, zelený hrášok, mrkev (pokrájať na štvorhranné kúsky), zeler, petržľan - a zemiaky, to všetko v slanej vode každé osobitne uvariť, pred nastolením polievku scediť do zeleniny - a poklásť mäso do nej. Do misky žĺtok a málo sladkej smotany, konečne všetko čerstvé nastoliť.
Suroviny - teľacia polievka
- Teľacie mäso
- Cibuľa
- Soľ
- Múka
- Smotana
- Zelenina
- Karfiol
- Chresť
- Zelený hrášok
- Mrkev
- Zeler
- Petržľan
- Zemiaky
- Žĺtok
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom