.

Polievka z kostí

Aby vývar z mäsa a najmä z kostí teľacích alebo zo sviečkovice neostal kalný, jestvuje niekoľko jednoduchých postupov, ako pomocou vajíčka takúto polievku vyčíriť. Vajce je vhodné navziať čiastočky rozvarené v polievke a spôsobujúce zakalenie.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z kostí

Polievka z kostí  Polievka z kostí
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

04 / Recept - polievka z kostí

Keď pridáme teľacie kosti alebo kosti zo sviečkovice do polievky, ostane polievka kalná. Tu pomôžeme si tak, že ju zcedíme a necháme troška ochladnúť. Jestli by nám času k tomu ochladeniu nezbývalo, dajme do hrnca niečo studenej vody, do tej celé vajíčko i so škrupinou, ktorú prv treba rozpučiť; potom polievku pomaly slievať a ustavične drôtom šibať, dať na oheň a pomaly priviesť do varu. Keď zovrie, precedí sa cez hustý cedák alebo cez čistú šatu. Keď by polievka ešte i potom zostala kalnou, bola príčina v tom, že sa príliš vrelá liala do vajíčka, lebo vtedy sa vajíčko sekne a nemôže vziať špinu so sebou. Keď sa správne pokračuje, očistí sa polievka úplne.

Najlepšie mäso na polievku je tenký chrbát, potom roštenka (Rostbraten). Ostatne i v tom rôznia sa náhľady. Mäso sa poklope, aby bolo mäkké.

Suroviny - polievka z kostí

  • Hovädzie mäso - tenký chrbát (roštenka)
  • Teľacie kosti
  • Zelenina
  • Kaleráb
  • Petržľan
  • Zeler
  • Mrkva
  • Paradajka
  • Cibuľa
  • Korenie
  • Soľ
  • Vajíčko

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Zakalený vývar sa dá vyčíriť viacerými spôsobmi. 1. do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť; 2. jemne rozšľahaný bielok zaliať vlažným vývarom, priviesť k bodu varu a odstaviť, po piatich minútach precediť cez plátno či jemné sito; 3. vaječné škrupiny vhodiť do vývaru a pred podávaním polievku precediť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zemiak na odsolenie6:49:00

    Zemiaky sú dobrým pomocníkom pri naprávaní kalného alebo presoleného vývaru. Môžeme ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom. Niekedy sa môžu zemiaky napichať a odoberú viacej soli a kalu.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom