Zo staršej sliepky je podľa mnohých kuchárov najlepšia polievka. Slávnostná kuracia polievka zo sliepky má nezameniteľnú žlto-oranžovú farbu, jemnú chuť mäsa a zeleniny s vkladom kúskov zeleniny, mäsa a cestoviny napríklad rezancov či drísových halušiek.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kuracia polievka zo sliepky
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
13 / Recept - kuracia polievka zo sliepky
Keď je sliepka staršia, varí sa kuracia polievka tak, ako hovädzina polievka. Keď chceme mať i mäso dobré, šťavnaté, vtedy postavíme do studenej vody len samé koštiale, mäso ale necháme až keď voda otepleje. Potom vložíme ho dnu a teplá voda ho zatiahne a šťava zostane v ňom. Také mäso je lepšie na konzum, či osobitne či k omáčke. Ku konci pripraží sa maselnou zápražkou, okorení muškátovým kvetom a orieškom, i šafranom. Do nej dá sa alebo rýža, alebo rezance, ktoré sa osobitne v slanej vode odvaria, do polievkovej misy dajú a horúcou polievkou zalejú.
Suroviny - kuracia polievka zo sliepky
- Sliepka (kura)
- Mrkva
- Kaleráb
- Petržľan
- Zeler
- Paštrnák
- Zelená vňať petržlenová
- Pažítka
- Cibuľa
- Soľ
- Čierne korenie
- Ďumbier / zázvor
- Paprika
- Muškátový oriešok
- Muškátový kvet
- Šafran
- Cestoviny
- Maslo
- Múka
- Rezance / ryža
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom