Porcia šošovice na kyslo šošovicový prívarok s volským okom z vajca je uvarená do mäkka ale nerozvarená, má typickú a mierne kyslú chuť a vôňu, je primerane zahustená. Kedysi bola dostupná iba šošovica hnedá resp. zeleno-hnedá, dnes sa už dováža aj menšia oranžová odroda, ktorá pochádza z Indie. Použitie je rovnaké, každá z nich je vhodná na šošovicový prívarok.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Šošovicový prívarok
Recept - Šošovicový prívarok
Zaradenie: Tradičné recepty
Strukoviny patria k základným surovinám, ktoré slovenská kuchyňa využíva pri varení. Šošovica je v priazni detí i dospelých, podobne ako vo východnej tradícii aj u nás je jedným z najrozšírenejších zdrojov obživy. Bežne sa z nej robia polievky, prívarky a rizotá aj prílohy. Vysoký obsah zinku prospieva tvorbe enzýmov a hormónov, približne 30% obsahom biologicky aktívnych bielkovín je výborným zdrojom výživy, železo, vápnik a draslík
Postup prípravy: Prebratú a dobre opláchnutú šošovicu necháme namočenú vo vode aspoň 2-3 hodiny. Potom ju v tej istej vode, v ktorej sa močila, varíme na miernom ohni s bobkovým listom a čiernym korením. Cibuľu olúpeme a očistíme, nakrájame na drobno a na 3/4 dávky masti osmažíme do ružova, poprášime preosiatou hladkou múkou, mierne osmažíme a za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom. Chvíľu povaríme a pridáme do hrnca s variacou šošovicou, osolíme, okyslíme octom. Za občasného miešania šošovicu dovaríme. Zo zbytku tuku a vajec urobíme volské oká. Šošovicu podávame na teplý tanier a na šošovicu položíme volské oko.
Vylepšenia: použijeme postup akým sa pripravuje Šošovicová polievka, zahustíme na prívarok, okyslíme a podávame s vareným párkom, pečenou klobásou, alebo volským okom a chlebom. Do šošovice sa hodí tiež cesnak, kto to má rád pridá si so soľou rozotretý cesnak spolu s bobkovým listom a korením. Na zahustenie je možné použiť smotanu s múkou (zátrepku) namiesto zápražky - jedlo bude svetlejšie. Ak chceme dosiahnuť tmavohnedú farbu prívarku, ako na obrázku, použite na zápražku tmavú napr. špaldovú múku, alebo silný vývar z húb namiesto vody. Na okyslenie samozrejme nefiltrovaný doma robený jablčný ocot.
Suroviny na Šošovicový prívarok
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Šošovica - 900 g
- Voda - 0,3 litra
- Bobkový list - 3 ks
- Cibuľa - 150 g
- Tuk - 200 g
- Múka hladká - 40 g
- Vývar - 1,5 litra
- Ocot - 30 g
- Soľ - 20 g
- Vajce - 10 ks / 400 g
- Čierne korenie mleté - 0,2 g Množstvo hotového jedla: 2,5 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Skúste spojiť dve zahustené polievky dohromady hubovú a na ňu nastaviť šošovicovú. Vynikajúce. Šošovica je priam predurčená na hubový tón.
OdpovedaťOdstrániťWaw vdaka za tip, znie to vyborne, vyskusam
Odstrániť