Keď je ryža omytá, treba ju na masle troška podusiť, pridá sa zeleného petržlenu, máličko šafranu a niekoľko lyžíc vývaru. Až je ryža mäkká, zahustí sa žĺtkom rozmiešaným v sladkej smotane a ozdobí nastrúhaným oštiepkom. Sýta a výživná desiatová rýžová polievka.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Rýžová polievka
Rýžová polievkaSlovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
08 / Recept - rýžová polievka
Pripraví sa podobne ako geršličková polievka, len že rýža potrebuje menej času k uvareniu. Keď sa nesie na stôl, môže sa pridať na tanierik parmezánsky syr alebo oštiepok na trelci porajbaný. Kto chce, môže si z neho do polievky nasypať. I bez tohoto je dobrá, taktiež so zeleninou.
Rýža v horúcej vode umytá postaví sa s vrelou vodou a nechá sa pariť. Musí byť mäkká a predsa nie rozvarená. Dobre sa uvarí, keď po prvom vrení s dostatočnou vodou položí sa na kraj sporáku a zakrytá nechá sa dusiť. Pred nastolením dá sa do polievkovej misky maslo, prípadne i žĺtok, rozmieša sa, pridá sa rýža a konečne polievka. Drobno krájaná pažítka alebo zelený petržľan zvýši chuť polievky. Dľa potreby pridá sa i šafran a muškátový oriešok.
Taktiež môže sa rýža, keď je obarená, na masle troška podusiť, k nej pridá sa zeleného petržľanu, máličko šafranu a niekoľko lyžíc polievky. Keď je mäkká, zahustí sa so žĺtkom (alebo viac) v sladkej smotane rozmiešaným. To vloží sa do misy, zaleje čistou polievkou a nesie na stôl.
Suroviny - rýžová polievka
- Ryža
- Maslo
- Žĺtok
- Pažítka
- Zelený petržľan
- Šafran
- Muškátový oriešok
- Smotana sladká
- Vývar
- Oštiepok
- Parmezánsky syr
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom