.

Zaprávané kuriatko

Ľahko zasmažená svetlá polievka známa ako zaprávané kuriatko výraznej chuti kuracieho vývaru a karfiolu s kúskami zeleniny a kuracieho mäsa.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zaprávané kuriatko

Zaprávané kuriatko  Zaprávané kuriatko
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

17 / Recept - zaprávané kuriatko

Z jednej lyžice masla alebo masti a z lyžičky múky upraví sa žltá zápražka. Keď je dosť tmavá, dá sa drobno krájaného zeleného petržľanu a pridá sa ešte kúsok rozpusteného masla. Do zápražky vložia sa kúsky kuriatka a nechajú zakryté pariť, ale len kým sa prehrejú, potom zalejú sa vodou toľko, čo je polievky potrebné a vtedy sa i posolí. Keď je polodovarené, môže sa pridať karfiol alebo kaleráb...

Suroviny - zaprávané kuriatko

  • Maslo / masť
  • Múka
  • Zelený petržľan
  • Kuracina
  • Soľ
  • Karfiol / kaleráb

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom