Ľahko zasmažená svetlá polievka známa ako zaprávané kuriatko výraznej chuti kuracieho vývaru a karfiolu s kúskami zeleniny a kuracieho mäsa.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zaprávané kuriatko
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
17 / Recept - zaprávané kuriatko
Z jednej lyžice masla alebo masti a z lyžičky múky upraví sa žltá zápražka. Keď je dosť tmavá, dá sa drobno krájaného zeleného petržľanu a pridá sa ešte kúsok rozpusteného masla. Do zápražky vložia sa kúsky kuriatka a nechajú zakryté pariť, ale len kým sa prehrejú, potom zalejú sa vodou toľko, čo je polievky potrebné a vtedy sa i posolí. Keď je polodovarené, môže sa pridať karfiol alebo kaleráb...
Suroviny - zaprávané kuriatko
- Maslo / masť
- Múka
- Zelený petržľan
- Kuracina
- Soľ
- Karfiol / kaleráb
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom