.

Polievka z pečeného moriaka

Po väčšej hostine ostávajú väčšie-menšie kúsky pečienky, ktoré sa už na stôl nehodia a tieto možno zúžitkovať i vtedy, keďby ešte aj niekto cudzí bol v dome. Z pozostatkov pečeného moriaka a inej hydiny môžeme pripraviť chutnú polievku. Výborná polievka z pečeného moriaka alebo zbytkov z pečenej kačky je prekvapením pre každého, kto to vyskúša prvý krát.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z pečeného moriaka

Polievka z pečeného moriaka  Pozostatky pečeného moriaka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka od Zvolena angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k slovenskému ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a rozsiahla kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

19 / Recept - polievka z pozostatkov pečeného moriaka

Mäso sa z koštialikov posberá a zakryté odloží stranou. Kosti sa potlčú a na masti alebo kúsku masla s prídavkom cibule upražia. Zalejú sa vodou dľa potreby (2 - 3 litre), k tomu pridá sa ešte i zelenina, práve tak, ako do inej polievky. Ku tejto polievke sa môže uvariť geršlička; keď by nebola dosť silná - a kde to dostať, - môže sa pridať za malú lyžičku polievkového korenia alebo nejakého výťažku mäsového. Z koštialikov obraté mäso sa poseká, k nemu pridajú sa 2 žĺtky, troška smotany, sneh z dvoch bielkov a omrvinky, málo korenia a soli. Táto miešanina sa môže upiecť na plechu v masti a potom na kocky pokrájaná pridať k polievke, alebo môže sa upiecť v malých furmičkách, konečne i pirôžky sa môžu ňou plniť a do polievky zavariť.

Suroviny - polievka z pečeného moriaka

  • Mäso z moriaka, kurčaťa, kačky
  • Koštiale, chrupavky
  • Masť
  • Cibuľa
  • Mrkva
  • Petržlen
  • Zeler
  • Kaleráb
  • Krúpy
  • Žĺtky
  • Smotana
  • Korenie
  • Soľ

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom