Obľúbená desiatová jednoduchá krúpková polievka s cibuľou, zeleninou, krúpami a so slaninou, ktorá dodá polievke zvláštnej korenistej a silnej chuti možno podávať s krutónmi z opečenej žemle.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Jednoduchá krúpková polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
07 / Recept - jednoduchá krúpková polievka
Táto odporúča sa tam, kde je kuchárka veľmi zamestnaná. Hneď s mäsom (miesto hovädziny môže sa postaviť aj iné) postaví sa všetka obvyklá zelenina, potom 2-3 (dľa potreby) očistené a pokrájané zemiaky, korenie, soľ, troška papriky a potrebná miera geršličky. To všetko zaleje sa vodou, nechá zakryté pomaly variť (penu sobrať netreba), kým je nie uvarené. Pred nastolením poseká sa na drobno kúsok dobrej údenej slaniny s kúskom cibuľky alebo pažitky, pridá sa do polievky, aby sa zavarilo a tak sa dá polievka na stôl. Slanina s cibuľou dodá polievke zvláštnej korenistej a silnej chuti. Túto polievku je príhodné variť v heilbronskom hrnci.
Suroviny - jednoduchá krúpková polievka
- Hovädzie mäso
- Zelenina
- Mrkva
- Petržlen
- Kaleráb
- Pór
- Zemiaky
- Korenie
- Soľ
- Paprika
- Geršlička (krúpy)
- Údená slanina
- Cibuľa
- Pažítka
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Čo je heilbronský hrniec? - hrniec, ktorý má pokličku s dierkou na únik pary. Predchodca tlakového hrnca.
OdpovedaťOdstrániť