Hovädzí vývar silnej farby a chuti je snom každej gazdinky. Ak používame rôzne kocky bujónov, polievka zostane od nich mútna. Kto nechce korenie v polievke, ale chce mať polievku pekne zabarvenú, pomôže si nasledujúcim spôsobom.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Hovädzia polievka bez šafranu
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
02 / Recept - hovädzia polievka bez šafranu
Do rajničky dáme kúsok masla, pridáme jednu peknú, zdravú, červenú mrkev na trielci porajbanú a necháme ju smažiť. Potom zalejeme mrkev polievkou, necháme sovrieť, precedíme nazpät do polievky, ktorá je čistá a má peknú žltú barvu. To sa odporúča tam, kde je šafran zo zdravotného ohľadu vylúčený z kuchyne.
I sama cibuľa dáva polievke peknú farbu, len že keď jej je viac, ako treba, očernie polievka a mäso tiež.
V lete môže sa pridať paradajka, v zime zavarenej omáčky z paradajok.
I páleným cukrom dodáva sa polievkam tmavšieho zabarvenia. Kúsok cukru vo vode namočený nechá sa v nádobke na brunátno upáliť, potom zaleje sa vodou, nechá rozvariť, naplní do fľašky, odloží, a keď je potrebné, pridá sa do polievky, pravda, len málo. Takýto cukor môže sa pridávať i k omáčkam.
Slabú polievku napraví prídavok nejakého mäsového výťažku, zvlášte teraz zhusta predávaného „Maggiho polievkového korenia“, a veľmi dobrého „Gráfovho polievkového korenia“. V mnohých domoch tak privykli na tieto výťažky, že sklenička s ním prichádza na stôl ako soľ a chlieb.
Suroviny - hovädzia polievka bez šafranu
- Hovädzie mäso
- mrkev
- kaleráb
- petržľan
- zeler
- paštrnák
- zelená vňať petržľanová
- pažítka
- cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- ďumbier (zázvor)
- paprika
- mušk. oriešok
- mušk. kvet
- cestovina
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom