.

Hovädzia polievka bez šafranu

Hovädzí vývar silnej farby a chuti je snom každej gazdinky. Ak používame rôzne kocky bujónov, polievka zostane od nich mútna. Kto nechce korenie v polievke, ale chce mať polievku pekne zabarvenú, pomôže si nasledujúcim spôsobom.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Hovädzia polievka bez šafranu

Hovädzia polievka  Hovädzia polievka bez šafranu
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

02 / Recept - hovädzia polievka bez šafranu

Do rajničky dáme kúsok masla, pridáme jednu peknú, zdravú, červenú mrkev na trielci porajbanú a necháme ju smažiť. Potom zalejeme mrkev polievkou, necháme sovrieť, precedíme nazpät do polievky, ktorá je čistá a má peknú žltú barvu. To sa odporúča tam, kde je šafran zo zdravotného ohľadu vylúčený z kuchyne.

I sama cibuľa dáva polievke peknú farbu, len že keď jej je viac, ako treba, očernie polievka a mäso tiež.

V lete môže sa pridať paradajka, v zime zavarenej omáčky z paradajok.

I páleným cukrom dodáva sa polievkam tmavšieho zabarvenia. Kúsok cukru vo vode namočený nechá sa v nádobke na brunátno upáliť, potom zaleje sa vodou, nechá rozvariť, naplní do fľašky, odloží, a keď je potrebné, pridá sa do polievky, pravda, len málo. Takýto cukor môže sa pridávať i k omáčkam.

Slabú polievku napraví prídavok nejakého mäsového výťažku, zvlášte teraz zhusta predávaného „Maggiho polievkového korenia“, a veľmi dobrého „Gráfovho polievkového korenia“. V mnohých domoch tak privykli na tieto výťažky, že sklenička s ním prichádza na stôl ako soľ a chlieb.

Suroviny - hovädzia polievka bez šafranu

  • Hovädzie mäso
  • mrkev
  • kaleráb
  • petržľan
  • zeler
  • paštrnák
  • zelená vňať petržľanová
  • pažítka
  • cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • ďumbier (zázvor)
  • paprika
  • mušk. oriešok
  • mušk. kvet
  • cestovina

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom