Svetlá zemiaková polievka s paprikou, charakteristickej vône použitých zemiakov a korenia, typickej zemiakovej a korenistej chuti cesnaku a cibule, mierne zahustená s vložkou varených zemiakov.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zemiaková polievka s paprikou
Recept - Zemiaková polievka s paprikou
Zaradenie: polievky / biele
Podobný recept: Zemiaková polievka, Zemiaková kyslá polievka.
Postup prípravy: Z polovičnej dávky tuku a preosiatej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme asi 2/3 dávky vlažného vývaru za stáleho miešania, privedieme do varu a pomaly varíme najmenej 1/2 hodiny za občasného premiešania. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme do zlatista na zvyšku tuku, pridáme papriku, zľahka ju osmažíme a zalejeme zvyškom vývaru. Privedieme do varu. Olúpané a opláchnuté zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do cibuľovo-paprikového základu, pridáme rascu a varíme do polomäkka. Polouvarené zemiaky vlejeme do prevarenej zápražky s vývarom, pridáme mleté čierne korenie, cesnak rozotretý so soľou a dovaríme. Krátko pred ukončením pridáme majorán. Hotovú polievku odstavíme a dochutíme polievkovým korením podľa potreby. Pred podávaním pridáme kúsok petržlenovej vňati do taniera.
Vylepšenia: zemiaková polievka sa dá prispôsobiť na sto spôsobov. Dobre s ňou ladí cesnak a rasca, tie by nemali chýbať. 4asť zemiakov môžeme rozvariť a popučiť, rozmixovať s trochou polievky a pridať do hrnca na zahustenie, ak nekonzumujeme múku.
Suroviny - Zemiaková polievka s paprikou
Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Zemiaky - 1,5 kg
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 100 g
- Vývar - 2,6 litra
- Cibuľa - 100 g
- Paprika mletá sladká - 20 g
- Rasca - 1 g
- Čierne korenie mleté - 1 g
- Cesnak - 20 g
- Soľ - 10 g
- Majorán - 1 g
- Polievkové korenie - 20 g
- Petržlenová vňať - 10 g Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
polievka je grunt, mäso iba špunt
OdpovedaťOdstrániť