.

Zemiaková polievka s paprikou

Svetlá zemiaková polievka s paprikou, charakteristickej vône použitých zemiakov a korenia, typickej zemiakovej a korenistej chuti cesnaku a cibule, mierne zahustená s vložkou varených zemiakov.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zemiaková polievka s paprikou

Zemiaková polievka s paprikou
Zemiaková polievka s paprikou / NRTP-10-1-21

Recept - Zemiaková polievka s paprikou

Zaradenie: polievky / biele

Podobný recept: Zemiaková polievka, Zemiaková kyslá polievka.

Postup prípravy: Z polovičnej dávky tuku a preosiatej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme asi 2/3 dávky vlažného vývaru za stáleho miešania, privedieme do varu a pomaly varíme najmenej 1/2 hodiny za občasného premiešania. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme do zlatista na zvyšku tuku, pridáme papriku, zľahka ju osmažíme a zalejeme zvyškom vývaru. Privedieme do varu. Olúpané a opláchnuté zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do cibuľovo-paprikového základu, pridáme rascu a varíme do polomäkka. Polouvarené zemiaky vlejeme do prevarenej zápražky s vývarom, pridáme mleté čierne korenie, cesnak rozotretý so soľou a dovaríme. Krátko pred ukončením pridáme majorán. Hotovú polievku odstavíme a dochutíme polievkovým korením podľa potreby. Pred podávaním pridáme kúsok petržlenovej vňati do taniera.

Vylepšenia: zemiaková polievka sa dá prispôsobiť na sto spôsobov. Dobre s ňou ladí cesnak a rasca, tie by nemali chýbať. 4asť zemiakov môžeme rozvariť a popučiť, rozmixovať s trochou polievky a pridať do hrnca na zahustenie, ak nekonzumujeme múku.

Suroviny - Zemiaková polievka s paprikou

Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Zemiaky - 1,5 kg
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 100 g
  • Vývar - 2,6 litra
  • Cibuľa - 100 g
  • Paprika mletá sladká - 20 g
  • Rasca - 1 g
  • Čierne korenie mleté - 1 g
  • Cesnak - 20 g
  • Soľ - 10 g
  • Majorán - 1 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom