.

Bravčové koleno pečené

Masožravci ho milujú. Pečené bravčové koleno môžme zaradiť medzi top pečené mäsové špeciality spolu s dobrotami ako pečená krkovička, pečená kačica, pečené bravčové rebrá, alebo najbežnejší recept ktorý pozná slovenská kuchyňa - pečené kura. Krásne sa oddeľujúce jednotlivé kúsky svalov pripomínajú kúsky šunky vizuálne aj chuťovo. Pečené koleno je poriadne mastné a chrumkavo upečená kožka je rovnakou lahôdkou ako čisté mäsko vnútri. AK už mäso nekonzumujeme, môžeme recept na pečené bravčové koleno preskočiť a vyskúšať vynikajúci vegetariánsky recept napríklad pečené gaštany.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Bravčové pečené koleno

Bravčové koleno  Pečené bravčové koleno

Pečené bravčové koleno klasika

Svieže bravčové koleno očistíme, (odchlpíme), opláchneme v studenej vode a dáme do hrnca s vodou predvariť. Do vody pridáme soľ, korenie, bobkový list, celú cibuľu a cesnak. Hrniec prikryjeme a na miernom ohni varíme do polo mäkka (približne hodina až 1,5 hod). V druhej etape koleno vyberieme z vody a dáme na pekáč, kde ho dopečieme. Kožku na kolene nakrojíme do mriežky (nakrojením sa zlepší výtok masti z pod kože) a koleno vložíme do pekáča. V prvom štádiu pečenia ho ukladáme dole kožou. Na úvod pečenia pridáme do pekáča aj trocha vody a lyžicu tuku (ďalší tuk sa vytopí z pod kože kolena). Pridáme soľ, rascu, prikryjeme a pečieme pri 180-200 °C do mäkka. Občas kontrolujeme a podlievame. Záverom dopekáme koleno odkryté, aby sa koža upiekla do zlatista a bola mierne chrumkavá.

Pečené bravčové koleno podávame s oblohou - uhorky, čalamáda, nakladané baranie rohy, cibuľky, chren, horčica ... Veľké koleno môžeme vylepšiť tak, že ho vykostíme, aby ostalo mäso na koži vcelku. Celé marinujeme zmesou z cesnaku, rasce a soli a pečieme rozvinuté (ako placku kožou nadol), alebo zamotáme špagátom do rolky (estetickejšia verzia). Vykostením sa pečenie výrazne skráti. Iný spôsob urýchlenia prípravy bravčového kolena je narezať koleno na viacerých miestach až na kosť, alebo ho "otvoriť" tzv. špirálovým rezom. Počas pečenia ho polievame výpekom, vínom, alebo pivom. Na záverečných niekoľko minút mäso otočíme kožou nahor, natrieme zľahka medom (pre lepšiu kvalitu kôrky) a necháme dopiecť do karamelovej farby (ako na obrázku hore).

Ako pripravíme pečené bravčové koleno s hubami ?

Zaradenie: hlavné jedlo - tradičné recepty
Autor receptu: Ľudmila Fojtíková, Ťahanovce

Koleno umyjeme a vykostíme. Kožu narežeme na štvorcovú mriežku asi 2x2 cm. Takto pripravené ho vložíme do pekáča kožou nadol, osolíme, okoreníme. Na panvici si roztopíme bravčovú masť do ktorej vložíme huby nakrájané na väčšie kusy spolu s cibuľou nakrájanou na hrubšie polkolieska. Krátko podusíme aby cibuľa bola polosurová, zmes dáme na koleno, podlejeme vodou (toľko aby sa počas pečenia neodparila – nedolievame). Pečieme zakryté druhým pekáčom, asi 2 hodiny. Po 2 hodinách vytiahneme pekáč z rúry, mäso otočíme hore kožou a odkryté pečieme ešte 15 minút, kým koža nechytí pekné sfarbenie. Na záverečné minúty ju môžeme potrieť zľahka medom, potom bude farba nádherná, bronzovo-hnedá.

Podávame s chlebom a pivom

Podávame so zemiakmi, alebo chlebom. K pečenému kolenu je možné podávať kyslé uhorky, kyslú kapustu, čalamádu, strúhaný chreň, feferónky a podobne, podľa chuti. Zajedáme veľké množstvo zeleniny, ktorá pomôže žalúdku s trávením ťažkého jedla a dodá potrebné vitamíny a minerály na vyváženie živočíšnych bielkovín a tukov. Napriek tomu, že pečené koleno je prudko jedlé a ľudia, ktorí ho obľubujú asi nedokážu dostatočne kontrolovať skonzumované množstvo, by sa mali riadiť zásadou "jesť do polo sýta". Ďalší deň si doprajeme ľahšiu stravu, alebo len jedno zeleninové jedlo a dostatočný pohyb, aby sa organizmus zregeneroval z hodovania.

Suroviny

- Bravčové koleno
- Hríby alebo šampiňóny
- Bravčová masť
- Cibuľa
- Soľ, čierne mleté korenie
- Hubové korenie
- - - - - - - - -
Odporúčaný nápoj - pivo
Príloha - chlieb, var. zemiaky
Zeleninová obloha

Pozor na pivo v plechovkách

Pozor na pivo v plechovkách

Najlepší nápoj k pečenému mäsu je pivo, ktoré pomáha tráviť. Nepijeme však pivo z plechových obalov, ale len zo sklenených fliaš, alebo nerezových a drevených sudov. Škodlivé sú najmä hliníkové ióny, ktoré sa uvoľňujú do piva z plechoviek. Hliník je veľmi reaktívny a jeho rekciu spúšťajú už napr. prítomnosť kysličníka uhličitého (bublinky) v nápojoch. Vyskúšali sme si to na vlastnom organizme. Podrobili sme sa testu, ktorým sme porovnali kvalitu piva tej istej značky (toho istého výrobcu). Najprv sme ako skupina priateľov vypili určitý "dostatočný" počet fľaškových pív (do opitosti) a na ďalšej akcii sme vypili rovnaké množstvo piva, ale tento krát sme pili pivo v plechovkách. Testovali sme opakovane, viacerí, niekoľkokrát, rôznych výrobcov, aby sme si naše podozrenia dostatočne potvrdili.

Po-opičný stav po plechovkovom pive bol citeľne ťažší až neznesiteľný. Podobal sa na stav opitosti, keď sa mieša pivo a tvrdý alkohol. Tzv. "ťažká opica", ktorú spôsobuje vysoký obsah jedov. V našom teste to spôsobil plechový obal piva. Túto skúsenosť máme potvrdenú od mnohých ďalších pivárov, ktorí sa v pive vyznajú a majú bohaté skúsenosti. Výsledok testu - dávame si pozor na pivo v plechovkách a radšej sa mu vyhýbame. K uvoľňovaniu kovov z plechového obalu do tekutého obsahu vnútri dochádza na základe difúzie a korózie. Sklo je podstatne stabilnejšie, než plechovka, preto ako obal piva u nás vyhráva sklo. Plechovky (konzervy) sme v našich kruhoch vypustili aj u ostatných potravín. Žiadne konzervy, mäsové, kompóty, pretlaky a pod. Všetko jestvuje aj v lepších obaloch Už len sardinky nevieme zohnať v iných než plechových baleniach. Tak ich nejeme.

P.S.

Mnohí z našej redakcie už medzičasom prestali alkohol úplne konzumovať a niektorí majstri pivári zatiaľ prešli na režim 1-2 dcl piva po obede (namiesto niekoľkých pív denne). Lezie to na mozog aj do peňaženky. Takto sa minimalizujú nežiadúce účinky nadmerného pitia piva (zabíjanie mozgových buniek, lepok, financie ...), ale stále ešte zachovajú priaznivé účinky piva (vitamíny skupiny B, aminokyseliny ...). Návod na totálne správne užívanie piva podľa Miňa znie: "keď si otvorím fľaškové pivo správne vychladené, vypijem len toľko, koľko dám na jeden dúšok". Po takom sýtom jedle akým je pečené bravčové koleno to činí max. 3-5 glgov na jeden dúšok.

Múdrosť Indiánov o jedení mäsa a zdraví zubov

Múdrosti Indiánov

Istý americký zubár cestoval na sever ďaleko od civilizácie. Dostal sa do podhoria Skalistých hôr, kde objavil kmeň indiánov. Tí sa živili prevažne lovom divokej zveri, pretože obilia, kukurice a zeleniny sa tamojších nehostinných podmienkach urodilo len veľmi poskromne. Doktora zaujal výborný stav chrupu aj u najstarších členov kmeňa, preto sa opýtal, ako je možné, že sa u nich nevyskytuje skorbut? Dostalo sa mu nasledujúceho vysvetlenia:

To je choroba bielych mužov. Indiáni vedia, ako tejto chorobe predchádzať. Biely muž nie. Priateľovi indiánov, ktorý im poradil, aby nekupovali múku a cukor z obchodov belochov toto tajomstvo ochotne prezradili: "Keď lovci ulovia losa, alebo medveďa, otvoria zviera a v zadnej časti chrbta sa odhalia obličky. Pri nich sa nachádza orgán, ktorý indiáni nazývajú dvoma malými tukovými guľami - nadobličky. Tie sa rozrežú na toľko dielov, koľko je členov kmeňa. Každý indián zje svoj prídel. Skonzumujú sa aj ďalšie vnútornosti ba i steny žalúdka uloveného zvieraťa.

Múdri ľudia žijúci v prírode, ktorí študovali zver vo svojom prirodzenom prostredí, sa naučili konzumovať vnútorné orgány zvierat. Presne tak to robia šelmy. Mäso zo svaloviny indiáni často hádzali psom, jedli ho len v prípade núdze silne obohatené bylinkami. Moderný človek, ktorý je pre potešenie, nie pre prežitie, činí pravý opak. Nevedomosťou si tak spôsobuje množstvo chorôb. Indiáni zo severu dokázali po stáročia získavať vitamín C z nadobličiek losov a medveďov grizly. Práve nedostatok céčka je pri nadmernej konzumácii mäsa hlavným vinníkom vypadávania zubov.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Daniel Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

7 komentárov:

  1. Anonymný6:16:00

    Výborná papanica, zapíjame pivom (2-10 politrákov), na chalupe robievame pečené koleno aj na rošte. Dôležité je veľa všelijakej oblohy, aj horčicu by som pridal do zoznamu, pikantný kečup, nakladané huby atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Niečo o vlkoch a indiánoch, čo ste možno nevedeli:
    -Aztékovia používali vlčiu pečeň ako zložku na liečbu melanchólie. Oni tiež prepichovali prsník pacienta s ostrou vlčou kosťou v snahe oddialiť smrť.
    - Indiáni Cherokee nelovili vlkov, pretože verili, že bratia zabitých vlkov by ich pomstili. Navyše, keby bola zbraň použitá na zabitie vlka, už nikdy by nefungovala správne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslíte, že okúsili niekedy indiáni pečené bravčové koleno?

      Odstrániť
    2. Študoval som v Brne a občas sme sa stretávali väčšia skupina pri pive, chodilo tam aj niekoľko indiánov z Peru. Jeden z nich sa so mnou na tému bravčoviny bavil a vyhlásil (potom ako zjedol pečené koleno), že indiáni by to nikdy nekonzumovali, ale že to bolo neskutočne dobréééé.

      Odstrániť
  3. Vysoko lákavé mäsíčko, s chrenom, uhorkou, feferónom, dobrým chlebom a Plzeňským pivom.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom