.

Polievka karfiolová

Karfiolová polievka nemusí znieť príliš lákavo, ak ste ju nikdy predtým nejedli. Mnohí o karfiole tvrdia, že sám o sebe nemá žiadnu chuť. Našli sme recept, ktorý presvedčí, že aj karfiol môže byť vynikajúca pochúťka.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka karfiolová

Polievka karfiolová  Polievka karfiolová
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

33 / Recept - polievka karfiolová

Dve veľké ruže karfiolu (alebo koľko treba) uvariť v slanej vode. V kúsku čerstvého masla udusí sa niekoľko očistených hribov a hodne petržľanu, na to za lyžicu múky a keď sa to na žlto upražilo, zalejeme polievkou, v ktorej varily sa kosti. Pred nastolením dajme do polievkovej misy 2 žĺtky a dve lyžice sladkej smotany, horúcou polievkou zalejeme a pridajme karfiol.

Suroviny - polievka karfiolová

  • Karfiol
  • Soľ
  • Maslo
  • Hríby
  • Petržlen
  • Múka
  • Vývar
  • Žĺtky
  • Smotana

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Karči16:45:00

    Toto som urobil na večeru, len som tiež nakrájal cibuľu s ostatnými zeleninami. Je pre mňa nemožné variť bez cibule. Huby som trochu podusil na olivovom oleji s korením rozmarínom a cesnakom. Potom som pridal kuracieho vývaru a trochu hovädzej horúcej omáčky (ostalo z minula). Také dobre! Budem to robiť zas. Ďakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom