.

Rascová polievka s vajcom

Svetlá až mierne hnedá rascová polievka s vajcom, typickej rascovej chuti a vône, zahustená s rozptýleným vajíčkom. Naše staré matere často robievali túto polievku, hovorilo sa jej rascovka (kmínka po česky). Stačilo im pár zrniek rasce, za lyžičku masti, trocha múky, vajce a teplý obed bol istý.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Rascová s vajcom

Rascová s vajcom
Rascová s vajcom / NRTP-10-1-22

Recept - Rascová s vajcom

Zaradenie: polievky / biele

Postup prípravy: Do horúceho tuku nasypeme rascu a mierne osmažíme, kým začne rozvoniavať. Pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Za neustáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a pomaly varíme za občasného premiešania najmenej 3/4 hodiny. Uvarenú polievku precedíme jemným sitkom, pridáme rozkvedlané vajce a necháme uvariť. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením. Na záver pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Podávame teplé.

Vylepšenia: skromnú polievku môžeme obohatiť v každom smere, ak máme viac než jedno vajíčko, pridáme ho do polievky. Zápražka môže byť na cibuľke, alebo ako v našom prípade v polievke uvaríme nakrájaný pór.

Suroviny - Rascová s vajcom

Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • xxxxxx
  • Tuk - 100 g
  • Rasca - 2 g
  • Múka hladká - 170 g
  • Vývar - 3,4 litra
  • Vajce - 1 ks / 40 g
  • Soľ - 10 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

7 komentárov:

  1. Rasťo17:48:00

    vyzerá to hnusne, to by som nejedol

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale zdrave a chutne, stale si ju robim pri traviacich tazkostiach ;)

      Odstrániť
  2. Tehotenstvo7:00:00

    bola som tri krát tehotná a tri krát sa mi stala táto polievka (v zapraženej verzii) hlavným jedlom počas tehotenstva.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Peter Kuchár7:03:00

    to vajíčko treba rozšľahať

    OdpovedaťOdstrániť
  4. práveže my to máme radšej takto, vajíčka púšťané a len jemne premiešané. Musí sa ich pravdaže pridať viac, asi 2 na jednu osobu. Také tie rozkvedlané poznám zo školskej jedálne, to jedným vajíčkom zakamuflujete aj na desať tanierov.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný18:43:00

    Polievkové korenie???

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom