Svetlá až mierne hnedá rascová polievka s vajcom, typickej rascovej chuti a vône, zahustená s rozptýleným vajíčkom. Naše staré matere často robievali túto polievku, hovorilo sa jej rascovka (kmínka po česky). Stačilo im pár zrniek rasce, za lyžičku masti, trocha múky, vajce a teplý obed bol istý.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Rascová s vajcom
Recept - Rascová s vajcom
Zaradenie: polievky / biele
Postup prípravy: Do horúceho tuku nasypeme rascu a mierne osmažíme, kým začne rozvoniavať. Pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Za neustáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a pomaly varíme za občasného premiešania najmenej 3/4 hodiny. Uvarenú polievku precedíme jemným sitkom, pridáme rozkvedlané vajce a necháme uvariť. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením. Na záver pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Podávame teplé.
Vylepšenia: skromnú polievku môžeme obohatiť v každom smere, ak máme viac než jedno vajíčko, pridáme ho do polievky. Zápražka môže byť na cibuľke, alebo ako v našom prípade v polievke uvaríme nakrájaný pór.
Suroviny - Rascová s vajcom
Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- xxxxxx
- Tuk - 100 g
- Rasca - 2 g
- Múka hladká - 170 g
- Vývar - 3,4 litra
- Vajce - 1 ks / 40 g
- Soľ - 10 g
- Polievkové korenie - 20 g
- Petržlenová vňať - 10 g Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
vyzerá to hnusne, to by som nejedol
OdpovedaťOdstrániťAle zdrave a chutne, stale si ju robim pri traviacich tazkostiach ;)
Odstrániťale fajne
OdpovedaťOdstrániťbola som tri krát tehotná a tri krát sa mi stala táto polievka (v zapraženej verzii) hlavným jedlom počas tehotenstva.
OdpovedaťOdstrániťto vajíčko treba rozšľahať
OdpovedaťOdstrániťpráveže my to máme radšej takto, vajíčka púšťané a len jemne premiešané. Musí sa ich pravdaže pridať viac, asi 2 na jednu osobu. Také tie rozkvedlané poznám zo školskej jedálne, to jedným vajíčkom zakamuflujete aj na desať tanierov.
OdpovedaťOdstrániťPolievkové korenie???
OdpovedaťOdstrániť