.

Tekvicový krém

Žltá až oranžová polievka tekvicový krém jemnej tekvicovej chuti a vône, hustej konzistencie má množstvo priaznivých účinkov na náš organizmus. Tekvica prospieva pri nízkokalorických diétach, je jemná k nášmu tráviacemu traktu, dokonca nedráždi ani alergikov, je dobrá na imunitný systém, srdce, obličky aj prostatu. Obsahuje vlákninu, antioxidanty, pektín, zinok, draslík, fosfor, meď, betakarotén a ďalšie prospešné látky.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Tekvicový krém

Tekvicový krém
Tekvicový krém polievka

Recept - Tekvicový krém

Zaradenie: polievky

Postup prípravy: olúpanú a umytú tekvicu rozkrojíme, odstránime tekvicové jadrá s dužinou. Tekvicu nakrájame na kocky, zalejeme 2/3 vývaru, pridáme koreniny (zázvor, muškátový oriešok, nové korenie), osolíme a necháme variť na miernom ohni do mäkka. Očistenú a umytú mrkvu nakrájame na kocky. Cibuľu pokrájame na jemno, osmažíme na tuku do biela, pridáme nakrájanú mrkvu a krátko podusíme (kým mrkva pustí farbu), zalejeme zbytkom vývaru, mierne osolíme a uvaríme takmer do mäkka. Uvarenú tekvicu zlejeme, ponecháme len minimum vývaru, zbytok odložíme. Tekvicu rozkvedláme ručným mixérom, alebo popučíme. Zalejeme vývarom z mrkvy a 2/3 mlieka, krátko povaríme a precedíme cez jemné sitko. Do precedenej polievky pridáme uvarenú mrkvu, ktorú môžeme ponechať v kockách, alebo ju podobne ako tekvicu popučíme. Krátko povaríme, rozriedime vývarom z tekvice na požadovanú hustotu, dochutíme polievkovým korením, maslom a žĺtkami rozmiešanými v zbytku mlieka. Na záver ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou, resp. bazalkou a podávame teplé.

Vylepšenia: Tekvicové jadrá nevyhadzujeme, sú výborným pomocníkom pri posilňovaní zdravia. Môžeme ich vysušiť, alebo z nich uvariť výbornú polievku. Krém môže byť hustý ako na obrázku, alebo ho rozriedime na hustotu bežnej krémovej polievky. V tomto varení bola použitá oranžová tekvica, ktorá dodala polievke krásnu farbu.

Suroviny - Tekvicový krém

Uvedené suroviny a dávkovanie môžu byť pozmenené podľa potreby.

  • Tekvica - 1300 g
  • Vývar - 2,3 litra
  • Mrkva - 300 g
  • Cibuľa - 150 g
  • Tuk - 50 g
  • Soľ - 30 g
  • Mlieko - 600 g
  • Nové korenie - 1 g
  • Muškátový oriešok - 2 g
  • Zázvor - 2 g
  • Maslo - 20 g
  • Žĺtok - 2 ks / 40 g
  • Bazalka - 3 lístky
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa, polievky

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom