.

Ak chcete zachrániť svet, vegánstvo je riešenie

Len čo sme zverejnili článok Isabelly Tree Ak chcete zachrániť svet, vegánstvo nie je riešenie, ktorý uverejnili TheGuardien.com 25.8.2018 pod titulom "If you want to save the world, veganism isn’t the answer", spustila sa zaujímavá diskusia aj v našej redakcii. Niet divu, veď téma je výbušná v celej verejnosti, keďže rieši zásadnú voľbu: mäso vs zelenina / mäsožravci vs vegani. Aj my sme z oboch stravovacích platforiem, našťastie si veci dokážeme vydiskutovať s prívetivosťou a hneď, ako sa nezhodneme, si zájsť na pivo. Každý povečeriame to svoje jedlo, ale pivo nás spája ;)

» Slovenská kuchyňa » Zdravie » Vegánstvo je riešenie

vegánstvo je riešenie

Autorka Isabella Tree článkom vyprovokovala veľmi zaujímavú diskusiu, kde sa medzi niekoľkými stovkami reakcií vyskytujú naozaj skvostné a inšpiratívne názory, ale aj nekompromisné odmietnutia. Pozrite si nižšie náš výber z diskusie, alebo si prečítajte všetky príspevky priamo na zdrojovej stránke
- If you want to save the world, veganism isn’t the answer

Farmárka vo svojom článku popisuje skúsenosti s transformáciou svojho vlastného krachujúceho veľkochovu dobytka z "klasiky" na voľne sa pasúce stáda. Tvrdí, že tento spôsob produkcie mäsa je prospešný pre krajinu, priam nevyhnuteľný k tvorbe všetkých zložiek zdravého ekosystému. Svoj postoj adresuje ako výzvu propagátorom vegánskeho prístupu titulkom: ak chcete zachrániť svet, vegánstvo nie je riešenie. A čo na to vegeni? Aby to nevyznelo jednostranne, pridáme aj opačné názory.

 

Z diskusných príspevkov vyberáme

GaryLFrancione Mýtus, že zvieratá kŕmené trávou poskytujú ekologicky vhodný spôsob výroby mäsa, je len mýtus. Znovu a znovu bol odhalený (metan zo zeleného krmiva). Jednokvetiny skutočne spôsobujú environmentálne problémy. A tieto plodiny sa z väčšej časti používajú na kŕmenie zvierat.

Pokusy o ochranu živočíšneho poľnohospodárstva z ekologických dôvodov sú analogické pokusom o obranu stálych tvrdení, že Zem je skutočne plochá. Netuším, prečo publikácie ako Guardian naďalej propagujú tento mýtus o „šťastnom poľnohospodárstve“ ako predstavu, v ktorej sa môžu rozumné mysle líšiť. Ale potom BBC stále vedie debaty o zmene podnebia, akoby išlo o otvorenú otázku, ktorá zjavne nie je. Ekologický filozof Rupert Read nedávno vyzval ľudí na bojkot účasti na debatách BBC o zmene podnebia, aby tak zdôraznil, že táto debata nemá dve strany. To je dobrý návrh.

A z morálnych dôvodov je živočíšne poľnohospodárstvo v rozpore s tým, čomu všetci veríme - že je nesprávne spôsobiť zvieratám zbytočné utrpenie a smrť. Pre optimálne zdravie nie je potrebné jesť živočíšne produkty. Z empirických dôkazov je skutočne zrejmé, že by sme boli zdravší, keby sme nejedli živočíšne produkty. Najlepšie spôsobenie utrpenia a smrti pre 70 miliárd suchozemských zvierat a odhadovaný počet biliónov morských živočíchov každý rok je to, že chutia dobre a je to niečo, čo mnohí z nás robia už dlho. To je veľký morálny neúspech.

StefordJe ťažké argumentovať v prospech dobrých životných podmienok zvierat, keď zvieratá stále zomierajú - nechcem na tom mať podiel. Bez ohľadu na nedostatok liekov stále konzumujete živočíšny tuk, takže cítim, že padá aj zdravotný argument.

Baktérie proteínToto je veľmi dobrý článok, ktorý laicky stanovuje princípy cyklu dusíka. Popísané rozsiahle polykultúrne systémy však nie sú z ekonomického hľadiska udržateľné (snáď okrem veľkých poľovníckych usadlostí v Škótsku a Rakúsku). Otázkou teda je, ako produkovať dostatočné množstvo proteínu pri súčasnom riadení metabolického odpadu a zachovaní dostatočnej rozmanitosti, aby sa zabránilo vyhubeniu chorôb. Najlepšie, čo som zatiaľ videl, sú systémy, ktoré používajú bakteriálne vločky na kŕmenie rýb a voda s obsahom dusičnanov a fosfátov sa potom používa na pestovanie plodín prostredníctvom hyrdoponického systému, nakoniec sa voda zbavená prebytočných živín privádza späť do akvária. Tieto systémy produkujú až 250 kg životaschopného proteínu na m3, čo je dosť nad úrovňou akejkoľvek suchozemskej produkcie a nemá žiadnu súvisiacu stopu znečisťovania. Tieto systémy sú populárne v Isreale a v severnej Európe sa pomaly prijímajú pre vysoko hodnotné druhy pestované v interiéroch, v ich začiatkoch, ale môžu poukazovať na cestu vpred, potravou kŕmenou bakteriálnym proteínom.

Zojo Zdá sa čudné útočiť na 5% ľudí, ktorí sa rozhodli byť vegánmi, a nie na oveľa väčšie percento ľudí, ktorí sa rozhodnú jesť intenzívne vyrábané jedlo, či už vegánske alebo mäso.

MrsWho Nepovedal by som, že tento článok je útokom na vegánov. Ponúka odôvodnenú debatu

Klancy Je to pichľavé - všetko, čo ponúka, je reklama na jej zabité zvieratá pred zabitými zvieratami niekoho iného.

Zojo > MrsWho, Či už ide o útok alebo nie, je otázkou pohľadu. Je zrejmé, že veľa ľudí je vegánskych alebo vegetariánskych, pretože dávajú prednosť tomu, aby zvieratá nezomierali kvôli svojmu jedlu. Je nedorozumenie si myslieť, že spôsob výroby mäsa by zmenil ich názory. Argument o udržateľnosti a minimalizácii škôd na životnom prostredí je iný. Týka sa to aj väčšiny vegánov a vegetariánov. Pokúšajú sa čo najviac nakupovať ekologické produkty, ale nie je to hlavný dôvod, prečo si vyberú rastlinnú stravu. Takže mám pocit, že autor nepochopil, čo motivuje vegánov, a používa tento nesprávny predpoklad na argumentáciu, prečo sa mýlia. Nespochybňujem, že jej spôsob výroby je šetrnejší k životnému prostrediu, ale pretože v konečnom dôsledku závisí od zabíjania zvierat, zvíťazí “ presvedčiť drvivú väčšinu vegánov alebo vegetariánov, aby zmenili svoje stravovacie návyky. Mieri na nesprávne publikum. Mala by oslovovať jedákov mäsa, ktorí si vyberajú produkty s intenzívnym chovom. To bol bod, ktorý som sa snažil urobiť.

Praha7 Väčšina ľudí, ktorí jedia mäso, tiež konzumuje zeleninu. Je zrejmé, že je to oveľa väčšie percento populácie, a preto jedáva oveľa viac zeleniny ako vegáni.

Jaspis Ide o to, že konzumácia mäsa je konzumácia mŕtveho mäsa. Čokoľvek si o tom niekto myslí, je to skutočnosť.

Lifein Za prekvapujúce považujem to, do akej miery sa domáce strukoviny, ako sú fazuľa obyčajná, fazuľa obyčajná, maslová fazuľa, francúzska fazuľa atď., Ktoré sa v tejto krajine ľahko pestujú a ľahko pestujú na parcelách a záhradných pozemkoch, nepoužívajú ako alternatíva k ekonomicky degeneratívnym tokom. sóje. Prečo sú teda komerčné sójové bôby považované za jedinú alternatívu, netuším.

Nie som sám o sebe vegán, ale moja strava sa skladá prevažne z domácej fazule, takže som prekvapený, že vegáni nesbírajú svoje úsilie a nepresúvajú výrobu výživných fazúľ, ktoré nie sú produktom zaberania zámorskej pôdy, odlesňovania a ťažkých plodín. používanie olejových hnojív a pesticídov v poľnohospodárstve na plantážach, ktoré vylučuje biodiverzitu.

Ak vegánstvo chce zmeniť svet, potom podľa môjho názoru musí byť premiestnenie výroby fazule pomocou organických metód doplnkovým aspektom.

CO10 Čítal som knihu Sebestačný záhradník od Johna Seymoura, keď mi bolo 14, a ostala mi posledných 40 rokov. Myšlienka, že pre dobrú pôdu (ktorá, ako ste už mnohokrát zdôraznili, je časovaná bomba katastrofy, ktorá sa rozbije v nasledujúcich 3 generáciách), musíte mať poriadny kolobeh: krava žerie trávu, prasatá srvátku a obe hnojia pôdu.

Plne vegánska strava vyžaduje veľa umelých hnojív. Zvieratá sú jednoznačne najlepším a najprirodzenejším hnojivom, aké existuje.

Lepší nápad je prejsť na veľa ekologických zmiešaných fariem, vylepšiť pôdu a dodať nejaké mäso, vajcia a mlieko vynikajúcej kvality. Mäso by bolo 2 - 3-krát drahšie ako teraz, ale aj tak by sme mali jesť oveľa menej. A potom sú tu mušle a niekoľko ďalších ľahko vyrobiteľných, priateľských „divokých“ jedál.

Doplňte to intenzívnym poľnohospodárstvom typu Planet Thanet a časom poľným poľom bez pesticídov a herbicídov o robotických vládcov, odstraňovanie škodcov, plodiny atď., Ktoré nechávajú priestor divej zveri.

Skutočne ružová budúcnosť nemusí byť maľovaný obrázok vlasovej košele, ktorý vydesí toľko ľudí. Len veľmi málo ľudí akceptuje, že nebude jesť vajcia, syry, mlieko alebo zvláštne kúsky mäsa. Nemá zmysel vyhlásiť pozíciu, ktorú väčšina nikdy neschváli, keď budú existovať riešenia (ako je uvedené vyššie), ktoré by fungovali a zlepšili divočinu, štandardy zvierat a našu stravu.

Glauckenstuck Sója a kukurica nie sú určené na výživu vegánov, ale skôr ako krmivo pre intenzívny chov zvierat na celom svete. A to sa nedotýka ani uhasenia produktov Round-up a Dicamba v súvislosti s týmito plodinami na kŕmenie zvierat (ktoré sú USA silne dotované). Likvidátory pôdy (ako aj zarovnávače Amazonky) sú CAFO (koncentrované živočíšne kŕmne operácie), z ktorých viac ako 90% živočíšnych produktov pochádza.

Vážne, vegáni jedia zeleninu a len trochu sóje, zatiaľ čo nevegáni môžu byť skutočne prekvapení, koľko z ich stravy tvorí kukurica a sója, vrátane takzvaného mäsa obohateného o sóju (zvyšuje hladinu bielkovín). Patrí sem aj strava psov a mačiek. Vzdelávanie o tom, čo vlastne jete, je naozaj dobrá vec. Nie len to prijať.

PappyLazarou Organické vegánstvo je neudržateľný oxymoron, pretože pestovanie rastlín si vyžaduje ako súčasť striedania plodín buď použitie chemických hnojív, alebo plodnosť pasúcich sa zvierat (najlepšie vonku na tráve).

Rastliny nemôžete pestovať bez hnojív, pretože živiny v hnojivách sa hromadia v rastline a odstraňujú sa jej zberom, pri každom ďalšom zbere sa vyčerpáva a degraduje pôda. Každý, kto má prídel alebo farmu, to vie, zdá sa, že je to iba „svätejšie ako ty“ vegánske kmeňové hnutie, ktoré túto skutočnosť spochybňuje. Zatiaľ čo sú ekologickí vegánski spotrebitelia presvedčení, že „zachraňujú planétu“, v skutočnosti sú súčasťou problému degradácie pôdy „zvyšných 100 úrod“, ktorý zdôraznila štúdia Sheffield University.

Prečo Guardian nepoukazuje na tento nebezpečný a zjavný nedostatok znalostí spotrebiteľov?

„Neexistuje nič také ako (krivda) obed zadarmo“.

Frazzled Možno je to hlúpa otázka, ale prečo živiť zvieratá na poľnohospodárskej pôde a prispievať k pôde znamená, že ich nevyhnutne musíte zabíjať kvôli mäsu alebo využívať na rôzne vylučovanie z tela?

CO10 > Frazzled, Čiastočne preto, že ak ich nezjete, potrebujete viac priestoru na poľnohospodárstvo a menej na divoké oblasti, a čiastočne preto, že sa množia a jednoducho ich dostanete príliš veľa. To a skutočnosť, že kurčatá, dojnice atď., Sú nadbytočné.

A ošípané budú jesť všetko „odpadové jedlo“, ktoré momentálne vyhodíme. Premena odpadu na slaninu je dobrá.

Ale predovšetkým preto, že zmiešaná strava pre (väčšinu) z nás je príjemná a dá sa to urobiť bez chemikálií alebo týrania. Skutočnosť, že náš súčasný model poľnohospodárstva je úplne nesprávny, ešte neznamená, že by sme ho mali opravovať vegánsky.

Earthmann Nezáleží na tom, koľko kg na ha dokážete vyprodukovať, to je to, či si tým môžete zarobiť na živobytie alebo nie. Ekologické poľnohospodárstvo produkuje nízke výnosy a vďaka tomu si získava prémiovú cenu, ale je to práve sen o vidieckych idylkách mestských obyvateľov.

15770 To je smiešne. Robia to iba Knepp? Mali by ste vypadnúť viac, možno navštíviť farmársky trh alebo dokonca dobré mäsiarstvo. Trávnaté mäso je všade vo Veľkej Británii. Drahšie, to áno, ale to znižuje spotrebu, nie vyhladzuje populáciu zvierat a ich zásadný príspevok k zdravému systému výroby potravín.

Strobi ísť na vegánske jedlo nie je ospravedlnením, pokiaľ nejete iba sezónnu zeleninu miestnej produkcie. Ignorovanie nákladov na intenzívne poľnohospodárstvo a uhlíkovej stopy pri preprave potravín po celom svete je nečestné. Poznám veľa vegánov, ktorí sa cítia veľmi svätí a nemajú problém jesť vegánsku zmrzlinu z palmového oleja.

To je ešte niečo, čomu nerozumiem, prečo ísť do vegánstva, ak budete stále čakať, že budete jesť falošný denník a falošné mäso. Aký to má zmysel? Ľudia, ktorí jedia vajcia a pijú mlieko z etických fariem, majú menší dopad na životné prostredie ako milióny ľudí, ktorí dnes pijú sójové alebo mandľové mlieko a konzumujú avokádo.

Navyše sa predpokladá, že sargasový problém, ktorý teraz zasahuje Karibik (a „ničí“ dovolenky mnohých Európanov), je dôsledok úniku hnojív zo sójovej farmy okolo povodia Amazonky (a zmena podnebia).

1970824 Keby sa zajtra svet stal vegánskym? Aká čarovná palička to mohla umožniť? Lepšie je zostať trochu bližšie k tomu, čo je podľa mňa reálne možné..

Tinmin B12 sa vyrába v črevách - iba preto, že rastliny sú tak dobre vyčistené a zbavené hmyzu, sú rastliny nespoľahlivým zdrojom B12. Mnoho rastlinných potravín je obohatených o B12, napr. Marmite a výživné droždie..

LordOffW Môžem si celkom ľahko kúpiť tofu a ďalšie sójové výrobky, ktoré používali sójové bôby bez GMO. A je to oveľa lacnejšie ako nákup mäsa, ktoré bolo kŕmené potravinami z GMO.

Frasser48 Zaujímavý článok, po ktorom nasledovalo veľa komentárov, ktoré podnietili zamyslenie ... dúfal som však, že existuje určitý priestor na to, aby sa diskusia aspoň v krátkosti zamerala na populačný rast a kontrolu, čo si určite vyžaduje minimálne toľko pozornosti ako efektívne a efektívne ekologicky vhodné obhospodarovanie a využívanie pôdy..

390624 Ako vegetarián by som bol potenciálne ochotný jesť klokana, keby bol zabitý humánnejším spôsobom. Myslím si však, že tvrdenia, že spásanie akýchkoľvek druhov zvierat v určitej oblasti, okrem zvierat pochádzajúcich z tejto oblasti, sú dosť pochybné. Článok môže byť predmetom zaujatosti, pretože autor prevádzkuje mäsovú farmu. Aj keď ľudia povedia, že som zaujatý, pretože som vegetarián, nemám žiadny finančný podiel na tom, či ľudia jedia alebo nejedia mäso.

12noc Ide však o to, že väčšina navrhovateľov vegánstva ako ekologického všelieku je proti neudržateľnému poľnohospodárskemu chovu dobytka s chemickým poľnohospodárstvom na ornej pôde a naznačuje, že toto je výhodnejšie.

Tree má pravdu, keď tvrdí, že otázka životného prostredia sa týka organických látok a udržateľnosti. Kým prívrženci vegánstva nezačnú trvať na potravinách vyrábaných organicky a udržateľne (tj. Žiadne monokultúry), sú v raji bláznov, ale vegáni to všeobecne vôbec neriešia a prednášajú ostatným.

Vegáni si nemôžu nárokovať morálnu prevahu za to, že nezabili kravu, ak vyhladili milióny bezstavovcov (a vtákov a drobných cicavcov, ktoré na nich žijú)..

U75962 V tomto systéme voľného chovu nepestujú nič, čím by kŕmili svoje zvieratá, tie sa voľne pohybujú v divokom prostredí a pasú sa na trávach, bylinách, rastlinách, koreňoch a stromoch. Som vegán, ale ako vegán 30 rokov a so záujmom o hlbokú ekológiu a ochranu našej planéty vítam tento článok v diskusii o tom, ako najlepšie chrániť celú biosféru. Mnoho dlhodobých vegánov sa už vyhýba palmovému oleju, intenzívne pestovanej sóji atď. A pestujú si svoje vlastné potraviny toľko, koľko môžeme, alebo si kupujú miestne produkty, ale veľa jedál, ktoré konzumujeme, sa v súčasnosti nepestuje lokálne - myslím na orechy, šošovicu atď..

Niels Žijem obklopený agrolesníctvom, hodnú chvíľu s tým sám pracujem. Zvieratá nie sú potrebné na zlepšenie pôdy. Problém straty ornice pochádza z priemyselného poľnohospodárstva, prechod na agrolesníctvo môže zlepšiť pôdu a zároveň zvýšiť produkciu. Mať zvieratá chované vo voľnom chove bezpochyby predstavuje zlepšenie oproti priemyselnému chovu, ale je to len lepšie riešenie, ak si musíte vybrať z týchto dvoch možností. Ak do výberu pridáte prírodné farmárstvo, permakultúru a agrolesníctvo, výsledok bude oveľa lepší. Zvieratá budú vždy menej efektívne z hľadiska zdrojov ako pestovanie plodín prirodzenejším spôsobom.

Čo sa týka zdravia, pred rokom som zo zdravotných dôvodov vylúčil z jedálnička mäso, mliečne výrobky, vajcia. Zlepšila sa hmotnosť, cholesterol, zmizli zápaly atď. Ak užívate doplnok vitamínu B12 a jete vyváženú stravu, nie je vôbec potrebné jesť živočíšne produkty. Stále navštevujem zoologické záhrady, používam kožu, jem med, mám domáce zvieratá, takže ma ťažko kvalifikovať ako vegána.

 

Prečo sú diskusie veganov a mäsožravcov odsúdené na nedohodu?

Stačí prebehnúť náš výcuc z príspevkov k článku "Ak chcete zachrániť svet, vegánstvo nie je riešenie" a vidíme, že nezmieriteľnosť oboch táborov - mäsožravcov a veganov je ukážková. Skôr sa dožijete toho, že Elon Musk sa bude na svoje Tesle preháňať po testovacej dráhe na Marse, než že sa dohodne vegan s mäsožravcom. Prečo je tomu tak? Čítajte v príspevku - _____________.

Mohlo by vás zaujímať

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ľudo Vitál,
Slovenská kuchyňa - zdravie a jedlo

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom