Svetlo až tmavo červená paradajková polievka, paradajkovej vône, jemne kyslastej paradajkovej chuti, krémovo zahustená, s vložkou uvarenej ryže.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Paradajková polievka
Recept - Paradajková polievka
Zaradenie: polievky / biele
Podobný recept: Talianska polievka
Postup prípravy: Ryžu starostlivo preberieme, opláchneme a necháme chvíľu nasiaknuť vo vode. Potom ju uvaríme v mierne osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, privedieme do varu, pridáme bobkový list a na miernom ohni varíme minimálne 1/2 hodiny s občasným premiešaním. Pridáme paradajkový pretlak, ak je príliš kyslý môžeme ho na panvici krátko povariť, čím sa kyslosť zmierni. Varíme ďalšiu 1/2 hodinu. Polievku precedíme hustým sitkom, pridáme cukor a uvarenú ryžu. Polievku znova krátko povaríme a dochutíme polievkovým korením. Na záver pridáme prepláchnutú na drobno nakrájanú petržlenovú vňať.
Vylepšenia: Varíme z čerstvých voňavých paradajok namiesto pretlaku. Paradajky najprv nakrojíme (krížový rez), potom obaríme horúcou vodou a olúpeme z kože.
Suroviny na paradajkovú polievku
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Rajčinový pretlak - 300 g
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 150 g
- Vývar - 3 litre
- Ryža - 100 g
- Soľ - 10 g
- Voda na varenie ryže - 100 g
- Cukor - 50 g
- Polievkové korenie - 20 g
- Petržlenová vňať - 10 g Množstvo hotového jedla: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Ja preferujem veeela cibule, pripadne este mrkvu na nej podusit a potom netreba mukou zahustovat. A este kus bazalky. Aj ked to je uz ina polievka..
OdpovedaťOdstrániť