.

Polievka s krupicovými haluškami

Maslovo žltkastá svetlá jemná polievka s vôňou a chuťou vývaru z hydinového mäsa, cibuľky a použitého korenia, riedkej konzistencie, s vložkou grísových halušiek, zeleniny a kúskov mäsa. Vhodná ako obedová polievka výživná po žúroch.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka s krupicovými haluškami

Polievka s krupicovými haluškami  Maslová polievka s krupicovými haluškami
Recept 51 / Ján Babilon: Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči

Polievka s krupicovými haluškami

V širokej mise sa rozmieša 14 deka (8 lôtov) čerstvého masla na penu, pridá sa jedno celé vajce, jeden za druhým 4 žĺtky a posolí sa. Do toho sa zamieša pol žajdlíka grísu a nechá sa stuhnúť, z čoho sa potom lyžicou halušky do polievky zavárajú. Ak by sa halušky pri zaváraní rozpadúvali, pridá sa k haluškovej mase ešte trochu grísu, čo sa hneď pri prvom zaváraní zbadá, či je masa dobrá alebo nie.

Tu poznamenávam, že grísové halušky možno i bez masla zrobiť, a síce: do nádoby sa rozbije pár vajec, vleje sa do nich pár lyžíc vody, spolu sa rozmieša, posolí, pridá sa krupica - čo nesmie byť ani mnoho, ani málo, nechá sa stáť, žeby celé stuhlo a tak sa lyžicou zavárajú halušky do polievky.

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Ján Babilon, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom