Ryža dusená na cibuli a ďalších zeleninových prísadách, zmiešaná s dusenou zeleninou a hráškom sa nazýva rizoto. Preliate horúcim kečupom a posypané nastrúhaným syrom má typickú vôňu a chuť dusenej zeleniny, ryže, syru a použitého korenia. Všetky zložky sú mäkké, pritom nerozvarené. Základná verzia rizota je sypká, iné úpravy ponúkajú šťavnaté rizoto. Začnime teda klasickou receptúrou a postupne si ukážeme variabilnosť tohto úžasného pokrmu.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Rizoto
Recept - Zeleninové rizoto klasik
Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy
Rizoto je veľmi obľúbené jedlo, milujú ho deti aj dospelí, má širokú variabilnosť. Môže sa pripraviť suché, šťavnaté, s mäsom, so zeleninou, s hubami dokonca aj so šošovicou. Čo si len dokážeme predstaviť, to ryža dokáže pojať do rizota. Najuniverzálnejšia gastronomická surovina.
Postup prípravy: Ryžu starostlivo preberieme a opláchneme v troch vodách, necháme stiecť v sitku. Koreňovú zeleninu starostlivo očistíme, opláchneme, nakrájame na drobné kocky, zalejeme trochou vody, mierne osolíme, pridáme 1/4 dávky tuku a dusíme do mäkka. Na rozohriatom zbytku tuku osmažíme olúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku a korenie a pridáme ryžu, ktorú za stáleho miešania zľahka osmažíme. Opraženú ryžu zalejeme správne osoleným vývarom, prikryjeme a dusíme do mäkka, resp. pokiaľ sa vývar nevsiakne do ryže. Do dusenej ryže pridáme dusenú zeleninu, prehriaty a stečený hrášok a zmes rizota zľahky premiešame. Pred podávaním zalejeme porciu rizota horúcim kečupom a posypeme strúhaným syrom.
Vylepšenia: pri varení ryže je dôležité správne množstvo vody, ktorá sa do ryže vsiakne. Správny pomer vody a ryže sa najčastejšie rieši hrnčekovou metódou. Na jeden hrnček suchej ryže použijeme 1,5 - 2 hrnčeky vody. Správny pomer vody znamená, že v momente, kedy je ryža správne mäkká, sa voda v hrnci už nevyskytuje. Ale ani sa nesmie voda vyvariť skôr, aby ryža neprihorela. Tento pomer platí, ak sa ryža varí pod pokrievkou.
Suroviny - Zeleninové rizoto
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Ryža - 800 g
- Zeler - 300 g
- Mrkva - 400 g
- Petržlen - 300 g
- Soľ - 30 g
- Tuk - 200 g
- Cibuľa - 150 g
- Paprika mletá sladká - 15 g
- Mleté korenie čierne - 1 g
- Vývar - 1200 g
- Hrášok sterilizovaný - 200 g
- Kečup - 250 g
- Syr tvrdý strúhaný - 100 g Množstvo hotového jedla: 3000 g
Zeleninové rizoto šťavnaté
Ryžu pridávame do polouvareného zeleninového, či iného základu. Najprv ju osmažíme, potom po trochách podlievame. Ryža naberá vodu a zväčšuje objem. Neustále miešame, pokiaľ ryža nie je mäkká. Zeleninové rizoto šťavnaté podávame teplé, bez príloh.
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom