Halušky s kapustou alebo kapustové halušky alebo ešte inak strapačky, sú "zeleninová" verzia halušiek. Kto nemá rád, alebo nemôže papať bryndzové halušky, možno si zamiluje tradičné slovenské strapačky s kapustou. Názov strapačky vznikol z toho, ako toto jedlo vyzerá na tanieri - ako strapatá hlava, vytŕčajú z halušiek kúsky dusenej kyslej kapusty.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Strapačky
Recept - Strapačky
Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité jedlá
Postup prípravy: kapustové halušky pripravíme zo zemiakového cesta, ako je uvedené v recepte: bryndzové halušky. Pre milovníkov dobrej polievky ako predjedla sa núka haluškovica, ktorá je plná škrobu zo zemiakov a teda prospieva na žalúdok. Do uvarených, scedených halušiek pridáme namiesto bryndze dusenú kyslú kapustu, ktorú pripravíme podľa receptu: dusená kyslá kapusta (verzia so slaninkou pre mäsožravcov).
Strapačky sú veľmi chutné, dá sa ich zjesť oveľa viac než bryndzových halušiek. Viaceré verzie dusenej kapusty ich môžu zakaždým spestriť. Ako vidieť na obrázku, ja si dávam strapačky aj s bryndzovými haluškami - pol na pol. Od mala to takto ľúbim, asi to chce zvyk ;)
Vylepšenia: dusená kapusta správne kyslá, sladká, karamelizovaná (hnedej farby), korenistá s údenou slaninkou a masťou, alebo s rascou nie sladká. Moja sestra robí strapačky so surovou kyslou kapustou, ktorú iba dobre v rukách vyžmýka (ak treba premyje od prílišnej kyslosti) a iba ohreje nad parou a tak pridá k haluškám. Na to zaleje vriacu masť so škvarkami, dobre premieša a nechá 5 minút pod pokrievkou postáť - fantastické.
Suroviny - Strapačky
- Polohrubá múka
- Zemiaky
- Kyslá kapusta
- Bravčová masť
- Slanina
- Soľ
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom