Pred niekoľkými rokmi patrila sedliacka polievka do povinnej zostavy v každom reštauračnom jedálnom lístku. Dnes sa na ňu akosi pozabudlo. Zväčša sa varia rôzne podobné polievky založené na kupenských šampiňónoch a hlivách. Sedliacka polievka je vhodná pred mäsitými sedliackymi jedlami. Jej chuť závisí od zdroja húb, ktoré na jej prípravu použijeme. Delikátna je z dubákov ale aj rôzne pestré zmesi sušených húb poskytujú výborný výsledok. Na sedliacku polievku na obrázku boli použité svieže václavky a domáce hubové korenie, namiesto rezancov boli použité krúpy.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Sedliacka polievka
Recept - Sedliacka polievka
Zaradenie: polievky / biele
Smetanovo nažltlá sedliacka polievka s drobno nakrájanými hubami, jemnej vône po hubách a ďalších použitých ingredienciách, jemnej chuti, krémovo zahustená, s vložkou uvarených pološirokých rezancov.
Postup prípravy: Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku. Za neustáleho premiešavania metličkou ju zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme za občasného premiešania približne pol hodiny. Pred dovarením pridáme mleté čierne korenie, polievku zjemníme mliekom a ešte chvíľu povaríme. Uvarenú polievku precedíme hustým sitkom, pridáme uvarené na drobno nakrájané huby a dochutíme polievkovým korením. Do hotovej polievky vložíme v slanej vode uvarené domáce hrubšie rezance, prepláchnuté studenou vodou a dobre odkvapkané. Pred podávaním vkladáme do sedliackej polievky na drobno nasekanú petržlenovú vňať.
Vylepšenia: Sedliacka polievka sa môže obohatiť o krúpy, viacfarebnú fazuľu a ďalšie suroviny zo sedliackej komory (aj mäsitej povahy, napr. klobásku).
Suroviny na sedliacku polievku
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 150 g
- Vývar - 3 litre
- Huby sušené - 15 g
- Mlieko - 2,5 dcl
- Polievkové korenie - 20 g
- Čierne mleté korenie - 1 g
- Petržlenová vňať - 10 g
- Rezance polievkové hrubé - 50 g
- Soľ - 10 g Množstvo hotového jedla: 3,3 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Počas štúdií v 80. - 90. rokoch minulého storočia bola sedliacka polievka spolu napr. s hrachovou, frankfurtskou a i. hlavnou obživou študákov. K porcii polievky stačili dva rožky a zbytok peňazí sa mohol uplatniť na kúpu piva. Boliže to časy !
OdpovedaťOdstrániťStačilo mať desať korún a človek sa aj najedol aj opil. Sedliacka polievka stála v staničnom bufete 90 halierov, rožok 20 halierov, pivo 12° za 1,40 Kčs. Spievali sme si pesničku "Mám päť korún, okrúhlych päť korún máááám ..." autorov Lasica/Satinský/Solovič - Plné vrecká peňazí.
Odstrániť