.

Krémeš

Ktoré dieťa nemiluje puding? Istý francúzsky cukrár vymyslel na jeho princípe úžasný koláč, ktorému neodolá nik. Názov krémeš získala táto lahôdka z krému, ktorý tu hrá hlavnú úlohu. Jeho podstatou je práve oná obľúbená detská pochúťka obohatená šľahačkou a uspôsobená trochou koňaku alebo rumu aj chutiam dospelých. Príprava je jednoduchá, úspech zaručený.

» Slovenská kuchyňa » Koláče » Krémeš

Krémeš
Krémeš ku káve.

Recept - Krémeš

Zaradenie: Koláče

Postup prípravy: do 0,8 litra mlieka pridáme 2 žĺtka, sáčok zlatý klas, vanilkový cukor, 2 lyžice hladkej múky, 15 deka (0,15kg / 3 lyžice) práškový cukor. Premiešať. Vzniknutý krém uvariť, vychladnúť. Pokiaľ vychladne krém, pripravíme šľahačku z dvoch (3) kelímkov sladkej smotany na šľahanie, do ktorej pred šľahaním pridáme za špičku noža sódy a vyšľaháme do tuha.

Vo vajdlingu rozmiešame maslo (lacnejšia verzia Palmarín) a doň pomaly za miešania pridávame studený krém. Pridáme dve lyžice koňaku (lacnejšia verzia rum). Vzniknutú plnku natrieme na cesto v primerane hrubej vrstve, na to natrieme druhú vrstvu šľahačky uhladíme a položíme vrchný plát cesta.

Vložíme do chladničky aspoň cez noc, aby sa vrstvy "spojili". Po vytiahnutí nakrájame na úhľadné rezy (viď obrázok) a podávame.

Vylepšenia: miesto margarínov používame poctivé maslo. Mnohí kuchári a cukrári používajú tieto nezdravé stužované tuky stále akosi zo zvyku, bez vlastného zamyslenia. Milovníkov krémešov môžeme roztriediť na tých, ktorí majú radi krém v mäkkom ceste a tých, ktorí uprednostňujú lístkové cesto. Na tých, ktorí radi šľahačku a tých, ktorí ľúbia krémeš bez šľahačky. Na troche alkoholu v kréme sa asi zhodnú všetci. Koňak (rum) nepoužívame, ak budú krémeš papať deti.

Suroviny na krémeš

  • Mlieko
  • Cukor
  • Zlatý klas
  • Rum
  • Hladká múka
  • Vanilkový cukor
  • Vajcia
  • Smotana
  • Koňak
  • Sóda

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Oskar Sladký,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

3 komentáre:

  1. Vedeli ste, že originál sa volá "Bledska kremšnita" a môžete ju ochutnať v hoteli Park, ktorý sa nachádza v stredisku Bled na brehoch známeho Bledského jazera. Recept vytvoril roku 1953 Ištvan Lukačevič, cukrár hotela Park. Recept je veľmi jednoduchý: položte vrstvy od spodku k vrchu - vrstvené cesto, vaječný krém, snehový krém, listkové cesto a práškový cukor. Rozmer originálu: 7 x 7 x 7 cm.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Takže zo Slovinska? ... ja som celý život myslel, že z Francúzska. Znie to tak francúzsky nie? Alebo maďarsky?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jedlo robia suroviny, preto nesetrit a pouzit najlepsie maslo, najlepsiu slahackovu smotanu bez karagenanu (zatial som nasla od Tami tusim a kauflandovu), je to skor vynimocne najst

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom