.

Talianska polievka

Tmavo ružová až červená polievka výraznej rajčiakovej vône, sviežej kyslastej chuti, krémovo zahustená s vložkou uvarených polievkových rezancov. Milujú ju najmä deti, v školských jedálňach je známa ako paradajková polievka. Deti ju radi s písmenkami (polievkové cestoviny), alebo obláčikmi (drobné grísové halušky). Na jemno nasekaná petržlenová vňať, alebo svieža bazalka na vrch.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Talianska polievka

Talianska polievka  Talianska polievka

Príprava - Talianska polievka

Zaradenie: polievky / biele

Pestujeme vlastné rajčiny, ktoré sú krásne voňavé a plné bio-živín. Talianska polievka z nich bude podstatne chutnejšia, než štandard z konzervovaných pretlakov priemyselnej výroby. Niekto má rád strúhaný syr do talianskej polievky. Má sa za to, že takto ju pripravuje Talianska kuchyňa. Okrem severu, kde sme ochutnali túto polievku so strúhaným parmezánom, je táto polievka na juhu podávaná bez všetkého, krémovo jemná, krásne aromatická. Pre nemocných je vhodné pridať niekoľko veľkých na hrubo nakrájaných cibúľ, ktoré sa uvaria v polievke do mäkka, alebo sa úplne rozvaria. Polievke dodajú príjemnú korenistú chuť a zahustenie. Podobný recept: paradajková polievka.

Postup: Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme rajčinový pretlak, krátko osmažíme a za stáleho miešania metličkou zalejeme vlažným vývarom. Keď polievku privedieme do varu, stiahneme oheň a na miernom plameni za občasného premiešavania varíme najmenej 30 minút. Pred koncom pridáme do polievky cukor. Hotovú polievku precedíme hrubým sitkom a dochutíme polievkovým korením. Do hotovej polievky vložíme v osolenej vode uvarené rezance, opláchnuté v studenej vode a dobre odkvapkané.

Vylepšenia: Pred podávaním vkladáme do polievky na drobno nasekanú petržlenovú vňať, podobne tak príslušnú porciu rezancov. Na vylepšenie môžeme variť z čerstvých rajčín, ktoré najprv obaríme, aby sa dali ošúpať, prepasírujeme na hrubšom sitku a pokračujeme vo varení ako pri pretlaku. Bazalka je výborným doplnkom paradajok. Pre diabetikov možno cukor vynechať, použiť stéviu, javorový sirup či iné prírodné sladidlo.

Suroviny na taliansku polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 150 g
  • Vývar - 3 litre
  • Rajčinový pretlak - 200 g
  • Cukor - 40 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Polievkové rezance - 50 g
  • Soľ - 10 g
  • Množstvo hotového jedla: 3,3 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Talianska kuchyňa je úžasná. Obdivujeme ich jedlá a rozmýšľame čím to je, že sú také výborné. Aj taká jednoduchá talianska polievka. Prišli sme na to, že základom ich chutí je podnebie, presnejšie slnko a teplo, presnejšie kvalita pestovaných produktov. Kúpte si paradajku u nás v supermarkete. Väčšinou sú dovážané z Holandska. Bez chuti. Ako hovorí pán Šlinský - je to štvrté skupenstvo vody (holandské skleníkové paradajky). Ak si dopestujeme vlastné v skleníku a vonku pod holým nebom, možno tiež poznáme rozdiel. Ale ochutnajte paradajky v Taliansku. Môžeme sa aj nadrobno rozkrájať, také paradajky nevypestujeme. ZHRNUTIE: keď dvaja robia to isté, nie je to to isté ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď preto používam namiesto našich pretlakov pasírované paradajky z Talianska. V niektorých obchodoch sa dajú dostať pravé talianske. Z dovolenky v Taliansku si prinesiem aj dva kartóny tých najlepších pasírovaných paradajok. Vydržia veľmi dlho v uzavretých tetrapackoch.

      Odstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom