.

Krúpy, jačmeň

Jačmenné krúpy boli pre našich predkov dôležitou zložkou potravy, nemali by sme na ne zabúdať ani dnes, v časoch moderných cudzokrajných zŕn a najrôznejších superpotravín. Tradičné krupoto, či krúpková závarka v polievke, alebo jaternicová kaša s krúpami, to je len stručný výber z uplatnenia krúp v slovenskej kuchyni. Rôzne veľkostné triedy krúp na rôzne účely použitia, však nad všetkými vládne babičkina geršňa - polievka z údeného mäsa s krúpami a zeleninou.

» Slovenská kuchyňa » Prílohy » Krúpy

Krúpy
Varené jačmenné krúpy

Recept - varené jačmenné krúpy

Zaradenie: Prílohy

Postup prípravy: Nič ľahšieho. Krúpy dobre preberieme, premyjeme pod tečúcou vodou a necháme cez noc namočené. V slanej vode varíme na miernom ohni do mäkka. Treba počítať s časom 30 - 60 minút na uvarenie (závisí od veľkosti krúp a predmočenia). Podávame teplé k rôznym jedlám, alebo ako vložku do polievok sedliackeho typu. Omastené so škvarkami, cibuľou a ď. Dobre zasýtia a pritom sa využívajú aj počas redukčných diét, nepriberá sa z nich. Pri varení treba počítať so zväčšením objemu aj 2-3oj násobne.

Zdravotné účinky + plus: Krúpy sú zrnká jačmeňa, alebo ich úlomky, ktoré boli zbavené šupky. Vysoký obsah bielkovín, vitamínov B prospieva tráveniu, pleti, vlasom, vzácne stopové prvky regulujú dôležité biologické procesy v tele. Podobné prospešné účinky na náš organizmus má aj pivo. Nenapadlo vás, že sa jedná o spoločné zákulisie? Jačmeň je totiž základom pri výrobe piva aj krúp. Za pripomienku stojí kremík, ten dokáže detoxikovať organizmus od problematických ťažkých kovov. Samozrejme dbáme na zdroj suroviny, akceptujeme len spôsob pestovania jačmeňa v kvalite bio. Mnohí už počuli o výživovej bombe - mladý zelený jačmeň. Dôvodov na vyzdvihovanie tejto suroviny by bolo ešte viac, jestvuje však veľká skupina ľudí, ktorí jačmeň a iné obilniny zatracujú.

Zdravotné účinky - mínus: negatívne postoje k obilninám všeobecne, teda aj k jačmeňu a krúpam zaujímajú celiatici, mnohí inak zdravotne oslabení jedinci aj odporcovia súčasnej poľnohospodárskej veľkovýroby potravín. Lepok je alergén, ktorému sa celiatici musia striktne vyhýbať. Celiakia je veľmi obmedzujúce ochorenie, bezlepková diéta sa týka dlhého zoznamu potravín a potravinových výrobkov, ktoré nesmú ani okoštovať. Ani zrnko lepku. Ďalšia veľká skupina postihnutých má problémy tzv. dráždivého čreva. Obilie patrí k potravinám, ktoré dráždenie čreva vyvoláva v najsilnejšej miere. Veľké výhrady voči obilninám majú odporcovia chemického poľnohospodárstva. Obilie patrí k najchemickejším potravinám t.j. chemicky najviac zaťaženým potravinárskym komoditám.

Aká je teda pravda o jačmeni?

Nie každému pasuje to isté a to platí aj u jačmeňa. Než nad ním vyrieknete taký alebo opačný súd, mali by ste si vypestovať kúsok vlastnej úrody, či na zeleno alebo na zrno. Užívať ho dostatočne dlhý čas správnym spôsobom a potom sa rozhodnúť - za, alebo proti jačmeňu a krúpam. Podľa môjho poznania, je návrat k tejto surovine určite správna voľba. Pod slovíčkom návrat myslím pestovať si vlastný jačmeň bio spôsobom, alebo ho získavať od zaručeného bio-pestovateľa. Je ľahké nadávať na jačmeň či pšenicu, ale je to možno krik nesprávnym smerom. Čo ak je príčinou problémov chémia, ktorá z potravín robí nevhodné. Každý by mal zistiť sám, vlastnou skúsenosťou, aká je pravda o jačmeni. Presvedčiť sa osobne, či chémia do potravín patrí, alebo nie.

Mladý zelený jačmeň

Urobili sme si zaujímavý, jednoduchý pokus a vypestovali si doma v črepníku mladý zelený jačmeň, ktorý môžeme používať ako zelenú prísadu v rámci svojho stravovacieho bádania. Zároveň sme zabili niekoľko múch jednou ranou. Čo sme týmto pokusom získali?

- zručnosť v pestovaní potravín pre vlastnú potrebu
- bio potravinu s celou jej škálou enzýmov a živín
- očistný účinok sviežej vlákniny
- pravdu o mladom zelenom jačmeni

Vyskúšali sme si aké jednoduché je pestovanie potravín pre vlastnú potrebu. Dokonca v bio kvalite, pestovanie bez chémie. Ide to aj na okne v obývačke, dokonca aj v zimnom období. Ochutnali sme vlákninu, ktorá v sviežom stave výborne čistí tráviaci trakt. Vynechali sme chémiu na všetkých úrovniach t.j. pri pestovaní, pri spracovaní, pri preprave, pri skladovaní, teda všade tam kde veľkopotravinársky priemysel chémiu používa, aby sa ich potraviny nekazili. To je významný prínos v dnešnej dobe, kedy je chémie v potravinárskom a pestovateľskom priemysle až, až. Zistili sme pravdu o mladom zelenom jačmeni a pritom sme zaň neutratili ani cent (iba ak počítame cenu semien). Obchod si pýta cca € 30,00 za 200 g zeleného sušeného jačmenného prášku neznámej kvality a neznámeho pôvodu. Pritom jedno balenie bio jačmeňa (zŕn) sme kúpili za cca 2 Eurá. Neoplatí sa vyskúšať toto vzrušujúce pestovateľské dobrodružstvo? Postup ...

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Alojz Kaša,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom