Biela až žltá rybacia polievka typickej rybacej vône a jemnej chuti, krémovo zahustená s vložkou rybieho mäsa a vnútorností, zeleniny a jemne osmaženej žemle. Rybaciu polievku dnes môžeme urobiť oveľa jednoduchšie, stačí kúpiť dve kocky mrazenej tresky, ktoré sa bežne používajú na vyprážané rybie filé.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Rybacia polievka
Recept - Rybacia polievka
Zaradenie: polievky / biele
Postup prípravy: očistené a opláchnuté rybie hlavy a vnútornosti uvaríme každé zvlášť v mierne osolenej vode. Mäso nakrájame na menšie kúsky. Očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu nakrájame na rezance, zalejeme trochou vývaru a uvaríme. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý kvet za stáleho miešania ju zalejeme vlažným vývarom z ryby, zeleniny a zbytkom vývaru. Privedieme k varu a na miernom ohni za občasného miešania varíme aspoň 1/2 hodiny. Pred koncom varu pridáme mleté korenie, prilejeme mlieko, polievku krátko povaríme a precedíme hustým sitkom. Do hotovej polievky pridáme pripravené mäso z rýb, uvarenú koreňovú zeleninu, krátko povaríme a dochutíme polievkovým korením a podľa potreby dosolíme. Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať dávame na tanier pred podávaním spolu s opečenou žemľou.
Vylepšenia: tento recept predpokladá, že sme robili nejaké jedlo z rýb a pri tej príležitosti nám ostali zbytky z ryby, ktoré využijeme na prípravu polievky. Neviem kto ako, ale u nás k rybe ešte rybaciu polievku nemusíme. Takže rybaciu polievku varíme osve a radi využijeme výdatnosť celej ryby. Polievka tak nie je zo zbytkov (odpadky) ale z tých najfajnovejších častí. Je mi jedno či celú rybu použijeme na smaženie na masle alebo do polievky. Často polievka je chutnejšou verziou, ako dostať do seba rybu. Rozuzlenie: ak si to môžte dovoliť, nevarte polievku z rybacích zbytkov, ale z celej ryby.
Suroviny - Rybacia polievka
Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Kaprie hlavy - 600 g
- Vnútornosti z kapra - 200 g
- Voda - 1200 g
- Soľ - 20 g
- Zeler - 50 g
- Mrkva - 50 g
- Petržlen - 20 g
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 200 g
- Vývar - 1,5 litra
- Kvet mletý - 05 g
- Čierne korenie mleté - 0,5 g
- Mlieko - 0,5 litra
- Polievkové korenie - 20 g
- Petržlenová vňať - 10 g
- Žemle - 100 g
- Maslo - 50 g Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Najlepšia rybacia polievka je z rybieho filé. Rýchla príprava, čistá práca, prostredie bez zápachu, vynikajúca chuť.
OdpovedaťOdstrániťPostup: dve, tri kúsky mrazeného rybieho filé posypeme soľou, korením a kurkumou z oboch strán (pracuje s mrazenou rybacinou). Osmažíme na prepustenom masle do polomäkka (lupienky rybaciny majú tendenciu sa pekne odlupovať). Zľahka poprášime múkou a podlejeme trochou vývaru. Rybu vyberieme a pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú podusíme a podlejeme zbytkom vývaru. Varíme do skoro mäkka. Zavaríme polievkové knedlíčky, pridáme varené zemiaky (v inej vode), rozobraté (na lupienky) rybacie mäso a minútu, dve spolu prevaríme. Podávame teplé, ozdobené zeleným.
P.S. polievka má byť hustá (plno zeleniny a rybaciny, minimum vody), prsty si oblížete.
Dobrú chuť,
František Dobrota