.

Rybacia polievka

Biela až žltá rybacia polievka typickej rybacej vône a jemnej chuti, krémovo zahustená s vložkou rybieho mäsa a vnútorností, zeleniny a jemne osmaženej žemle. Rybaciu polievku dnes môžeme urobiť oveľa jednoduchšie, stačí kúpiť dve kocky mrazenej tresky, ktoré sa bežne používajú na vyprážané rybie filé.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Rybacia polievka

Rybacia polievka
Rybacia polievka s polievkovými haluškami / NRTP-10-1-33

Recept - Rybacia polievka

Zaradenie: polievky / biele

Postup prípravy: očistené a opláchnuté rybie hlavy a vnútornosti uvaríme každé zvlášť v mierne osolenej vode. Mäso nakrájame na menšie kúsky. Očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu nakrájame na rezance, zalejeme trochou vývaru a uvaríme. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý kvet za stáleho miešania ju zalejeme vlažným vývarom z ryby, zeleniny a zbytkom vývaru. Privedieme k varu a na miernom ohni za občasného miešania varíme aspoň 1/2 hodiny. Pred koncom varu pridáme mleté korenie, prilejeme mlieko, polievku krátko povaríme a precedíme hustým sitkom. Do hotovej polievky pridáme pripravené mäso z rýb, uvarenú koreňovú zeleninu, krátko povaríme a dochutíme polievkovým korením a podľa potreby dosolíme. Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať dávame na tanier pred podávaním spolu s opečenou žemľou.

Vylepšenia: tento recept predpokladá, že sme robili nejaké jedlo z rýb a pri tej príležitosti nám ostali zbytky z ryby, ktoré využijeme na prípravu polievky. Neviem kto ako, ale u nás k rybe ešte rybaciu polievku nemusíme. Takže rybaciu polievku varíme osve a radi využijeme výdatnosť celej ryby. Polievka tak nie je zo zbytkov (odpadky) ale z tých najfajnovejších častí. Je mi jedno či celú rybu použijeme na smaženie na masle alebo do polievky. Často polievka je chutnejšou verziou, ako dostať do seba rybu. Rozuzlenie: ak si to môžte dovoliť, nevarte polievku z rybacích zbytkov, ale z celej ryby.

Suroviny - Rybacia polievka

Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Kaprie hlavy - 600 g
  • Vnútornosti z kapra - 200 g
  • Voda - 1200 g
  • Soľ - 20 g
  • Zeler - 50 g
  • Mrkva - 50 g
  • Petržlen - 20 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Vývar - 1,5 litra
  • Kvet mletý - 05 g
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Mlieko - 0,5 litra
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Žemle - 100 g
  • Maslo - 50 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Najlepšia rybacia polievka je z rybieho filé. Rýchla príprava, čistá práca, prostredie bez zápachu, vynikajúca chuť.
    Postup: dve, tri kúsky mrazeného rybieho filé posypeme soľou, korením a kurkumou z oboch strán (pracuje s mrazenou rybacinou). Osmažíme na prepustenom masle do polomäkka (lupienky rybaciny majú tendenciu sa pekne odlupovať). Zľahka poprášime múkou a podlejeme trochou vývaru. Rybu vyberieme a pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú podusíme a podlejeme zbytkom vývaru. Varíme do skoro mäkka. Zavaríme polievkové knedlíčky, pridáme varené zemiaky (v inej vode), rozobraté (na lupienky) rybacie mäso a minútu, dve spolu prevaríme. Podávame teplé, ozdobené zeleným.
    P.S. polievka má byť hustá (plno zeleniny a rybaciny, minimum vody), prsty si oblížete.

    Dobrú chuť,
    František Dobrota

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom