.

Karfiolová polievka

Smetanovo žltá karfiolová polievka, typickej karfiolovej vône, jemnej chuti, krémovo hustá, s vložkou malých až drobných celistvých ružičiek karfiolu alebo kúskov karfiolu. Na jednu porciu polievky počítame 3,5 dcl vrátane vložky.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Karfiolová polievka

Karfiolová polievka
 Karfiolová polievka / NRTP-10-1-06

Recept - Karfiolová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Karfiolová polievka je rýchlo uvarená, je zvlášť jemná, pôsobí dobre na tráviaci systém najmä v kombinácii s príbuznou brokolicou, ktorá polievku obohatí nie len esteticky.

Postup prípravy: Starostlivo umytý karfiol rozoberieme na menšie ružičky, zalejeme vodou, osolíme a necháme variť. Karfiol sa musí uvariť tak, aby ružičky ostali celé a nerozvarili sa. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý muškátový kvet, za stáleho miešania metličkou pridáme vlažný vývar spolu s vývarom z karfiolu. Privedieme do varu a ďalej varíme na miernom ohni za občasného premiešania aspoň 1/2 hodiny. Pred dokončením pridáme 3/5 mlieka, polievku ešte krátko povaríme a precedíme jemným sitkom. Polievku zjemníme maslom a žĺtkom rozmiešaným v zbytku mlieka, pridáme uvarené ružice karfiolu a dochutíme polievkovým korením. Opláchneme a na jemno nasekáme petržlenovú vňať, ktorú pridáme až pri servírovaní na tanier.

Vylepšenia: ku karfiolu môžeme pridať brokolicu, polievka bude pestrejšia a chutnejšia. Zápražku je možné pripraviť s cibuľkou, polievka bude mať výraznejšiu chuť a vôňu. Časť karfiolu môžeme rozvariť, rozmixovať a zahustiť polievku.

Suroviny na karfiolovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Karfiol - 500 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Vývar - 2,5 litra
  • Voda na varenie karfiolu - 0,3 litra
  • Mlieko - 0,25 litra
  • Maslo - 20 g
  • Žĺtok - 1 ks / 20 g
  • Soľ - 10 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotového jedla: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom