.

Ryža

Napriek tomu, že ryža pochádza až z ďalekej Ázie, patrí u nás k najobľúbenejším prílohám. Je vhodná ako príloha k mäsitým aj zeleninovým jedlám, často sa z nej pripravujú rôzne rizotá, zapeká sa s kyslou kapustou, na sladko ako ryžový nákyp, ba aj ako vložka do polievok. Z ryže sa dá pripraviť slad, cestoviny, cukor aj ryžové víno. Je zdrojom obživy pri rôznych zdravotných obmedzeniach, veľmi vyrovnaná a pritom diétna potravina.

» Slovenská kuchyňa » Prílohy » Ryža

ryža
Ryža varená so štipkou kurkumy

Recept - Ryža varená

Zaradenie: Prílohy

Postup prípravy: ryžu nasypeme do odmerky (napr. hrnčeka), presypeme do sitka a premyjeme v troch vodách. To znamená, že ju nasypeme do jemného sitka, ktoré vložíme do nádoby s vlažnou vodou a miešame, až sa voda zmúti do biela. Sitko s ryžou vyberieme, vodu z nádoby vylejeme a nahradíme čistou. Proces premývania opakujeme druhý aj tretí krát. Tomu sa hovorí "premyť v troch vodách". Na panvici, v ktorej sme nechali roztopiť malé množstvo masla krátko osmažíme (osušíme od vody) ryžu. Keď sa začne prichytávať o bočné steny nádoby, podlejeme vodou, resp. vývarom. Množstvo vody jeden a pol násobok objemu ryže (t.j. ak sme na začiatku namerali hrnček ryže, zalejeme ju 1,5 hrnčekom vody). Dáme na oheň, prikryjeme pokrievkou a privedieme k varu. Oheň stihneme a pomaly varíme do mäkka. Podľa druhu ryže to trvá 7 - 15 minút.

Vhodné je používať sklenenú pokrievku, aby sme na ryžu videli. Keď ubehne čas, alebo sa nám zdá, že už sa všetka voda vsiakla skontrolujeme miernym odsunutím ryže nabok, či vidieť na dne hrnca vodu. Ak sa voda vsiakla a ryža je mäkká, odstavíme z ohňa, hrniec odkryjeme a necháme trocha odpariť. V prípade, že voda sa vsiakla do ryže a ryža ešte nie je mäkká, dolejeme trocha vody a pokračujeme vo varení pár minút. Ryžu podávame teplú ako prílohu k mnohým jedlám.

Vylepšenia: do variacej ryže môžeme pridať štipku kurkumy, ryža bude kurkumovo žltá, alebo cibuľovú šupku, od tej získa hnedastý odtieň. Ryžu môžeme pred varením opražiť (krátko) na sucho na panvici, alebo na tuku a potom uvariť. Vyskúšajte ryžu, ktorá sa cez noc močila vo vode a potom bola uvarená. Ryža v mlieku takmer rozvarená na sladko pre deti...

Suroviny

  • Ryža - 1 hrnček
  • Voda - 1,5 hrnčeka
  • Maslo - 0,5 lyžičky
  • Kurkuma - na špicu noža
  • Soľ - 0,5 lyžičky

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Alojz Kaša,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Ryžová očistná kúra neznamená žiadne hladovanie, naopak môžeme sa 3x denne dosýta najesť veľmi chutnej stravy z ryže. Zbytočne sa neprejedáme, aby sme neznižovali a nenarúšali liečebné účinky tejto očisty.
    Tento stravovací režim pozostáva zo štyroch častí. Každá trvá 9 dní, to je celkom 36 dní. Optimálne je načasovanie do pôstneho obdobia od popolcovej stredy do Veľkej noci, alebo tiež do Adventu pred Vianocami. Ďalšie vhodné obdobia sú jesenná rovnodennosť a letný slnovrat.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom